Egbert Kruijver
Wat houdt uw werk in (gerelateerd aan seksuologie)?
Ik werk voor twee revalidatiecentra (Den Haag en Utrecht) en twee privé-praktijken (Woerden en Nieuwegein). Ik doe een klein wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van hersenbloeding op de seksualiteit. Verder de gebruikelijke gastlessen en spreekbeurten. Ik hou van al die facetten van de seksuologie. Omdat ik kansen zag om de aandacht voor seksualiteit in de revalidatie te waarborgen via het nieuwe zorgmodule-bekostigingssysteem, heb ik me vorig jaar opgeworpen als coördinator van de NVVS Werkgroep Revalidatieseksuologie. Het is ontzettend leuk om opinion-makers en decision-makers bij de overheid, beroeps- en belangenorganisaties te interesseren voor de problematiek van mensen met blijvende beperkingen. En het is nog leuker wanneer al dat lobbyen vruchten afwerpt.
Wat was uw drijfveer om zich met seksuologie / seksualiteit bezig te houden?
In seksualiteit gaat het letterlijk over zelfonthulling, over ontmoeten, aandacht, over relaties aangaan, relaties verdiepen, het gaat over verlangen, afkeer, levenslust, eenzaamheid, over alles tegelijk. Het is zo’n basale, essentiële kracht. Dat vind ik uitermate boeiend. Hoe we daar gelukkig van kunnen worden en hoe we daarin verstrikt kunnen raken.
Wat was uw mooiste ervaring op professioneel vlak?
Elke keer als een stel, dat bij het eerste gesprek strak en gestrest binnenkwam, bij het tweede gesprek met zo’n ontspannen twinkel in de ogen terugkeert, dan denk ik “Yes! Daar is wat goeds gebeurd in de tussentijd.” Mijn grappigste ervaring was overigens mijn eerste ontmoeting met een revalidante met forse sensorische integratieproblemen na een hersenbloeding. Zij stierde mijn kamer binnen, knipte direct het TL-licht uit, sloot de lamellen potdicht, deed vervolgens haar enorme zwarte zonnebril af en haar oordoppen uit, ontdeed zich toen pas van jas en muts, pelde haar sjaaltje af van waaronder een diep decolleté tevoorschijn kwam en riep triomfantelijk: “Zo, we kunnen beginnen!"
Wat is volgens u een onderbelicht onderwerp binnen het vak?
We moeten er echt werk van maken om ons als NVVS in iedere medisch specialistische richtlijn een plek te verwerven. De werkgroep Revalidatieseksuologie probeert dit voor elkaar te krijgen door consequent elke richtlijn waar we lucht van krijgen van commentaar te voorzien. Als je straks niet in een zorgstandaard of richtlijn vermeld staat, dan kom je ook niet meer in een door de Nza gefiatteerd zorgproduct terecht en wordt bekostiging vrijwel onmogelijk. Dit heb ik niet zelf verzonnen hoor, dit krijg ik letterlijk te horen van mensen die bovenop deze ontwikkeling zitten. Het is dus zaak om bij elke medische specialistische richtlijnontwikkeling direct mee te praten over de vraag hoe aandacht voor seksualiteit kan worden gewaarborgd.
Wat is uw passie naast uw werk?
Dat is mijn liefde voor muziek. Een idee vormen, teksten schrijven, de muziek verzinnen, alle instrumenten inspelen en vervolgens een mooie mix maken, zodat het ook nog een beetje klinkt als je het thuis afspeelt. Het hele proces van idee naar CD dus. Ik ben een hele beperkte muzikant, ik kan er eigenlijk geen hout van, maar ik weet zeker dat ik ooit iets zal maken dat ontroert en waar ik trots op kan zijn. Tot die tijd ploeter ik vrolijk voort. Sir Winston Churchill is mijn gids: “Succes is van de ene mislukking naar de andere mislukking gaan zonder je enthousiasme te verliezen.”
Heeft u een boekentip (gerelateerd aan seksuologie?)?
Ik vind “Lust of last? Verhalen uit de praktijk van een seksuoloog” van Vera Steenhart (2014) een persoonlijk en professioneel verrijkend boek. Vera loopt al heel lang mee, maar heeft nooit iets van haar leergierigheid verloren. Ze heeft een unieke stijl ontwikkeld waarin het gedachtengoed van David Schnarch een belangrijke plaats inneemt. Maar in feite is Vera een hele onafhankelijke geest en bovenal een therapeut met lef. ISBN 978 90 472 0403 9