Hester Pastoor
Wat houdt uw werk in (gerelateerd aan seksuologie)?
Ik werk fulltime als seksuoloog in het Erasmus MC in Rotterdam. Daar houd ik mij bezig met patiëntenzorg voor seksuele klachten gerelateerd aan somatische aandoeningen en behandeling. Verder geef ik onderwijs aan verschillende groepen binnen het Erasmus MC en ben ik bezig met een promotietraject. Ik onderzoek het seksueel functioneren van vrouwen met Polycysteus Ovarium Syndroom. Samen met het LUMC en AMC ga ik met behulp van vragenlijsten, psychofysiologisch onderzoek, hormoonbepalingen en DNA onderzoek op zoek naar het seksueel functioneren van deze vrouwen en hoop verbanden te kunnen gaan leggen met de genoemde factoren. Daarnaast ben ik samen met Cobi Reisman hoofdopleider bij de Opleiding Seksuologie aan de RINO in Amsterdam. het is superleuk om professionals die seksuoloog willen worden op te leiden en te begeleiden! Daar geniet ik elke keer weer van. En ik ben dus sinds april voorzitter van de NVVS. Een heel ander soort rol, maar ook erg leuk. Ik houd wel van de uitdaging!
Wat was uw drijfveer om zich met seksuologie / seksualiteit bezig te houden?
Ik heb altijd psychologie, menselijk gedrag, menselijke relaties en geneeskunde erg boeiend gevonden. Ik wilde dus al vroeg iets op dat gebied doen en kwam er ook al vroeg achter dat ik dat toch niet via de geneeskunde wilde, maar via de psychologie. Toen ik een jaar of 16 was, kwam ik voor het eerst in aanraking met seksuologie als vak en seksuoloog als beroep toen ik bij het televisieprogramma RUR Goedele Liekens op tv zag. Het onderwerp en vak greep me direct en heeft me niet meer los gelaten. Het biopychosociale denken en werken is het mooiste dat er is en het onderwerp seksualiteit is zo mooi omdat het alle mensen raakt en met heel veel zaken in het leven raakvlakken heeft. Of seks er nou is of niet, of het mooi is of niet, iedereen heeft er iets mee. Dat maakt het dankbaar werk.
Wat was uw mooiste ervaring op professioneel vlak?
Dat is wel een heel lastige vraag, omdat ik veel mooie ervaringen heb, zowel qua patientenzorg als in onderwijs. Ik denk dat ik toch kies voor de momenten van de diploma-uitreikingen aan de opleidelingen aan de Opleiding Seksuologie. Ik vind het steeds weer geweldig om te zien hoe de opleidelingen zich ontwikkelen en steeds warmer lopen voor ons vakgebied. Gedurende de 2 jaar verandert hun blik en werkwijze en gaat zelfs een deel van de groep van baan of functie wisselen om meer met de seksuologie te kunnen doen. Supermooi om mee te maken en heel dankbaar om daar een bijdrage aan te kunnen leveren.
Wat is volgens u een onderbelicht onderwerp binnen het vak?
Dat zijn er helaas nog vele. De laatste jaren zitten er wat meer mensen uit de forensische hulpverlening in de opleiding tot seksuoloog en dan blijkt elke keer weer dat er bij zedendelinquenten nauwelijks aandacht wordt besteed aan gezonde seksualiteit of seksueel functioneren van het individu of paar, als er een partner is. De aandacht gaat vooral uit naar het delict en voorkomen van recidive. Dat is natuurijk belangrijk en begrijpelijk, maar vaak speelt er op de achtergrond seksueel disfunctioneren. Het is belangrijk hier ook aandacht voor te hebben, omdat dit deel zou kunnen uitmaken van de problematiek en de oplossing. Ik ben dan ook erg blij dat steeds vaker forensische hulpverleners onze opleiding weten te vinden.
Wat is uw passie naast uw werk?
Voor mij is mijn werk ook echt passie, dus daar vul ik veel tijd mee in. Maar als ik niet werk vind ik het heel fijn een goed boek te lezen (Chuck Palahniuk of Haruki Murakami zijn favoriet), aan Iyengar yoga te doen, naar de bioscoop te gaan (filmfestival in Rotterdam is geweldig!) of heerlijk uit eten te gaan.
Heeft u een boekentip (gerelateerd aan seksuologie?)?
Ik lees veel boeken, zoals jullie regelmatig in het TvS kunnen zien dus dat is best moeilijk kiezen. Ik houd van boeken die een link leggen tussen relatie en seks, omdat dat mijn beide disciplines zijn en er weinig boeken zijn die over de combinatie van beide disciplines gaan. Er zijn vorig jaar 2 boeken verschenen A clinicians guide to systemic sex-therapy en Systemic sex therapy, beide door Hertlein, Weeks & Gambescia. Ik ben er nog niet aan toegekomen om ze te lezen, maar ben erg benieuwd naar de inhoud en de verschillen met de oude editie.