Inger Tempels

Inger Tempels

Wat houdt uw werk in (gerelateerd aan seksuologie)?
Sinds 1996 ben ik werkzaam bij GGNet (voorheen RIAGG Oost-Gelderland). In eerste instantie als bewegingswetenschapper en psychomotorisch therapeut. Sinds 2011 als seksuoloog. Seksuologie kan een aanvullend aanbod zijn binnen de tweedelijns behandeling. Zo werk ik voor alle ambulante en deeltijd GGZ afdelingen: jeugd/jongeren, volwassenen en ouderen en mensen met een verstandelijke beperking. Mijn contract in loondienst is nu nog 8 uur per week, omdat ik in 2014 mijn eigen praktijk voor seksuologie en deskundigheid ben gestart. 

Ik behandel mensen met seksuele problemen en ik geef werkbegeleiding/supervisie aan medewerkers van centra voor seksuele gezondheid binnen GGD regio Oost Nederland. Voor het RIVM doe ik, een aantal keren per jaar, met een commissie de visitaties op kwaliteit van de centra voor seksuele gezondheid in Nederland.

Verder vind ik het leuk en belangrijk seksualiteit meer bespreekbaar te maken door o.a. columns te schrijven. In de zomer van 2020 heb ik samen met een theater maakster een voorstelling gemaakt Lampje erop….over seks gesproken. Een groot succes en bijzondere avond met mooie verhalen over seks.  

Wat was uw drijfveer om zich met seksuologie / seksualiteit bezig te houden?
De eerste jaren werkte ik als psychomotorisch therapeut voor de ambulante afdeling jongeren. Negatieve lichaamsbeleving, seksueel misbruik, identiteitsproblemen en meer thema’s waren onderdeel van de behandeling. Alleen seksualiteit niet en dat kon als het  ‘zwaard van damocles’ in de therapieruimte hangen. Weten dat je daar iets over moest vragen, maar hoe? En als je dan informatie had wat kon je er dan mee binnen de behandeling? Deze interesse gecombineerd met persoonlijke seksuele ervaringen (zonder adequate hulp) waren de motivatie tot scholing in de seksuologie.

Wat was uw mooiste ervaring op professioneel vlak?
Waar ik elke keer blij van wordt is de opluchting van mensen bij het verlaten van de gesprekkamer na een eerste gesprek. Eindelijk gelukt, ondanks de spanning, schaamte, last en emoties, de stap naar hulpverlening te zetten. En soms met een partner die zich gedwongen voelt mee te komen. Als ze dan na het eerste gesprek opgelucht vertrekken (en soms nog een berichtje nadien sturen waarin ze bedanken voor het eerste gesprek) dan is er een opening mensen verder te helpen.

Wat is volgens u een onderbelicht onderwerp binnen het vak?
Ik kom in de praktijk veel vrouwen tegen die nauwelijks een intrinsieke motivatie hebben met seks bezig te gaan. Ze hebben nooit hun eigen seksualiteit leren ontdekken, hebben vaak negatieve associaties met seks en hebben seks, omdat het erbij hoort in een relatie of doen het voor hun partner. Een laagdrempelig aanbod voor hen lijkt mij waardevol. Een cursus ‘mijn seksualiteit’ of iets. Ik heb weleens een voorstel geschreven voor het cursusprogramma van de open universiteit, maar de reactie was dat het niet paste in hun aanbod. Terwijl er wel cursussen gezond eten, samen bewegen en leren ontspannen gegeven worden. Daar ligt nog een uitdaging.

Wat is uw passie naast uw werk?
Ik ben heel graag buiten. Ik woon op de Utrechtse heuvelrug met prachtige bossen: wandelen, mountainbiken, tuinieren, boek lezen in de zon, op een terras mensen observeren, skiën en naar het strand. Verder in alle vroegte langs de lijn mijn voetballende zoon zien genieten en het kijken bij volleybal. Dit laatste heb ik zelf jaren gedaan, maar nu kijk ik met trots naar mijn dochter en doe ik vrijwilligerswerk voor de volleybalvereniging.

Heeft u een boekentip (gerelateerd aan seksuologie?)?
Het boek verslaafd aan liefde van Jan Geurtz vind ik een aanrader.

Terug naar het overzicht Even Voorstellen