Niels Jacobus
Wat houdt uw werk in (gerelateerd aan seksuologie)?
In 2016 ben ik gestart als zelfstandig seksuoloog en relatietherapeut in een eigen praktijk in Brugge. Hier zag ik individuen en koppels die moeilijkheden ervaren omtrent seksueel verlangen, opwinding en orgasme maar ook koppels met een vraag voor relatietherapie. In 2018 werd ik therapeut bij de groepspraktijk ‘Ruimte’ in Gent. Er is in Gent een enorme vraag naar seks -en relatietherapie.
In loondienst ben ik al vijf jaar jongerentherapeut bij ‘EXIT’. Jongeren komen bij ons terecht als ze seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben gesteld. We zien het SGG als symptoom van een onderliggende problematiek eigen aan adolescenten. Naast hervalpreventie focussen we ons dus voornamelijk op de ondersteuning van een adequate ontwikkeling voor seksualiteit en relaties.
Wat was uw drijfveer om zich met seksuologie / seksualiteit bezig te houden?
Al tijdens mijn studie klinische psychologie voelde ik dat seksuologie weinig tot geen plaats kreeg, terwijl het werken met relaties mijn aanvankelijk professioneel doel was. Je krijgt als seksuoloog een bijzonder mandaat om het gesprek over seks te faciliteren voor cliënten. Het beroep vraagt een losse en open houding als professional en een specifieke afstemming om zo dicht mogelijk te kunnen aansluiten bij de beleving van de hulpvragers. Ik vind het een uniek beroep om een belangrijke speler te mogen zijn binnen de intieme leefwereld van een koppel.
Wat was uw mooiste ervaring op professioneel vlak?
In therapie is er een moment waar je samen met het koppel écht aan het werk kunt gaan, een soort van keerpunt. De cliënten voelen zich veilig om zichzelf te zijn, voluit te spreken en hun kwetsbaarheden en onzekerheden te tonen aan elkaar. Het zijn die momenten waar ik het voor doe, dan voel ik de meerwaarde van relatietherapie ten volle.
Wat is volgens u een onderbelicht onderwerp binnen het vak?
Ik hoop dat seksuologen in Nederland zich nog meer mogen verenigen met de Vlaamse collega’s. Ik ben benieuwd naar de taal -en cultuurverschillen bij de cliënten en de accentverschillen in therapiestijlen bij de Nederlandse seksuologen.