Nynke Nijman
Wat houdt uw werk in (gerelateerd aan seksuologie)?
Mijn werk binnen de seksuologie is heel veelzijdig en daar ben ik heel blij mee. Ik werk sinds 2013 bij PsyCoaching te Leidschendam. Hierbij zie ik 2,5 dag per week cliënten die met een diversiteit aan psychologische problemen komen, maar de focus ligt op de seksuologie en relatietherapie. Dit is zo’n 75% van mijn caseload. Hier krijg ik de mogelijkheid met clienten te werken, van hen te leren, maar ook om inspiratie op te doen voor mijn andere werkzaamheden. Naast mijn werk bij PsyCoaching ben ik namelijk wekelijks columnist voor vijf kranten, ben ik de ‘expert’ bij Pabo by Beate Uhse, ik geef les in de seksuologie bij de huisartsopleiding (Erasmus MC & UMCG), evenals de bekkenfysiotherapie opleiding, en op verschillende middelbaar onderwijsinstellingen. Tot slot is er nog iets waar ik heel trots op ben, en dat is de podcast Seks, Relaties & Liefdes waarin ik wekelijks in gesprek ga met iemand over deze onderwerpen, als mede de podcast Op zoek naar Seksualiteit, waarin ik samen met Linda de Munck stil sta bij allerlei verschillende aspecten van seksualiteit. Voor de NVVS ben ik tenslotte actief binnen de Mediacommissie.
Wat was uw drijfveer om zich met seksuologie / seksualiteit bezig te houden?
Al vanaf jongs af aan wist ik dat ik seksuoloog wilde worden. Ik was een jaar of 13 toen ik er voor het eerst in aanraking kwam met het idee dat seksualiteit niet voor iedereen als vanzelfsprekend is nadat mijn moeder (bekkenfysiotherapeut) vertelde over een cliënte van haar. Ik besloot toen dat ik degene zou zijn met wie mensen dan zouden kunnen praten. Vervolgens werd het de combinatie met relaties die me nog meer zouden inspireren en vooral fascineren om mijn weg te zoeken binnen de seksuologie.
Wat was uw mooiste ervaring op professioneel vlak?
Er zijn twee ervaringen waar ik heel trots op ben, vooral omdat het vervolgens tot een enorme variatie aan gesprekken leidt over seksualiteit en relaties. Als eerste was er in 2015 de lancering van het eenmalige magazine ILVY, waarbij ik getracht heb om zowel de wetenschappelijke seksuologie, te verbinden met de meer speelse kant van seksualiteit. De respons was overweldigend, maar het mooiste daarvan vond ik de feedback die ook vanuit de NVVS kwam, dat het zo’n mooie balans had tussen de wetenschappelijke insteek en het vermakelijke aspect ervan. Dat is iets wat ik erg belangrijk vindt: de vertaalslag van de wetenschappelijke en kundige inhoud naar toegankelijke tekst of content. Daarnaast heb ik vorig jaar mijn boek De Relatie APK mogen schrijven. Aangezien schrijven mijn eerste liefde was, daarna kwam pas de seksuologie en de relaties, was het geweldig deze te mogen combineren.
Wat is volgens u een onderbelicht onderwerp binnen het vak?
In mijn beleving is alles een onderbelicht onderwerp binnen het vak. Voor elk onderwerp is er wel een groep mensen te vinden die er nog nooit over hebben gesproken, dan wel over na hebben gedacht. Dit geldt denk ik zowel voor de professionals, als voor de cliënten en het grotere publiek. Wat ik zelf heel interessant vind is het hele concept van het labelen van seksualiteit. Hoe mooi zou het zijn als de seksuele norm zit niet laat labelen? Dat ieder mensen zijn seksualiteit op zijn eigen manier vorm geeft, zonder oordeel van zichzelf of van anderen daarbij. Wellicht is dit een utopie, maar ik zou het fijn vinden om nog meer te kunnen belichten dat de heteronormatieve seksuele norm, helemaal niet de norm is van heel veel mensen.
Wat is uw passie naast uw werk?
Mijn werk is toch wel mijn passie, en dan ook in de combinatie met schrijven erbij. Daarnaast ligt mijn passie in het dansen en het luisteren naar muziek. Helaas zijn de muziekspeelgenen naar mijn broer en vader gegaan.
Heeft u een boekentip (gerelateerd aan seksuologie?)?
Een aanrader is uit de serie ‘The Big Idea’, ‘Is gender fluid? A primer fort he 21st century.’ Het laat in zowel beelden als teksten zien hoe er gedacht werd en wordt over gender en welke aanwijzingen er door de eeuwen zijn geweest voor gender als een fluïde concept.