Yuri Ohlrichs

Wat houdt uw werk in (gerelateerd aan seksuologie)?
Voor Rutgers ontwikkel ik interventies zoals trainingen en materialen die professionals in onderwijs en zorg kunnen gebruiken om seksualiteit te bespreken met de jongeren of volwassenen. Inclusiviteit en cultuursensitiviteit zijn daarbij belangrijke aspecten. Ook verzorg ik trainingen en workshops voor hun deskundigheidsbevordering op dit gebied. Dat doe ik zowel in Nederland als in de rest van de wereld, vooral in en met diverse Afrikaanse en Aziatische partners van Rutgers. Daarnaast ben ik redacteur van Sense.info, de website van Soa Aids Nederland en Rutgers, gericht op jongeren van 12-25 jaar. Naast het schrijven van webteksten, beantwoorden we vragen van jongeren over gender en seksualiteit en maken we voor deze site ook diverse campagnes en de podcast Sense Talk. Hierin praten jongeren over hun ervaringen met relaties, gender en seksualiteit. Tenslotte doe ik voor Rutgers mediawoordvoering op mijn bovengenoemde expertises en algemene seksuele gezondheid en schrijf ik elke 6 weken een column voor de Telegraaf- rubriek Spreekuur waarin ik veelgestelde vragen over seksualiteit beantwoord.
Wat was uw drijfveer om zich met seksuologie / seksualiteit bezig te houden?
Afgestudeerd in de communicatiewetenschap ging ik als 25-jarige werken bij een groot internationaal reclame- en marketingadviesbureau. Daar kreeg ik steeds meer moeite met de commerciële communicatie-doelen. Mijn 2 jaar jongere en zwaar spastische broer was in die tijd zijn seksualiteit aan het ontdekken. Door zijn zoektocht naar mogelijkheden kwamen we terecht bij de Rutgers Stichting. Door dit contact viel mij toen een vacature op (in de krant…) voor voorlichters die bij Rutgers zouden worden opgeleid om gastlessen en workshops te geven over seksualiteit aan kinderen en jongeren in basis-, voortgezet-, speciaal onderwijs en jeugdzorg. Daarbij werden instellingen voor mensen met lichamelijke beperking expliciet genoemd. Dat motiveerde mij te solliciteren en zo werd ik aangenomen, dit jaar precies 30 jaar geleden.
Wat was uw mooiste ervaring op professioneel vlak?
Dat zijn er veel! Ik koester heel veel leerzame en inspirerende ontmoetingen met jongeren en professionals hier en over de hele wereld met wie ik gesprekken had over seksualiteit of hun werkwijze om in een beperkende omgeving anderen daarover te informeren. Elke keer als ik tijdens training of ander werk merk dat mensen leren van of gerustgesteld zijn door de informatie die ik deel en de discussies die we faciliteren, is dat voor mij een waardevolle ervaring die me telkens motiveert dit werk te blijven doen.
Wat is volgens u een onderbelicht onderwerp binnen het vak?
Dat er naast vele culturele verschillen veel meer overeenkomsten zijn als het gaat om seksuele ontwikkeling en gedrag. Wereldwijd krijg ik vaak dezelfde vragen en gaat het in trainingen veel meer over gendernormen- en waarden dan over ‘hoe seks werkt’. De uitdaging voor iedereen is om met goede informatie en kennis op een plezierige, gezonde en gewenste wijze seksualiteit te beleven binnen de mogelijkheden en beperkingen van de omgeving. Daarbij kunnen ‘wij in Nederland’ net zo goed van mensen elders ter wereld leren als zij van ons. Het is een leerproces in twee richtingen. Dit wordt nog wel eens vergeten en daarom is benoem ik dit altijd aan het begin van een training of andere deskundigheidsbevordering indien relevant.
Wat is uw passie naast uw werk?
Reizen, fotograferen, muziek luisteren, mijn familie.
Heeft u een boekentip (gerelateerd aan seksuologie?)?
De kracht van positieve seksualiteit’ van Sabine Meulenbeld omdat het inspirerende inzichten geeft voor seksuele vorming anno nu.
Wie zou u graag in deze rubriek zien?
Mujde Özer