Winnaar SMP 2023

Winnaar SMP 2023

De Podcast ‘Tussen de lakens… met Daphne Gakes’ won vandaag de NVVS Seks & Media Prijs 2023. Met deze jaarlijkse prijs stimuleert de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (NVVS) gedegen, toegankelijke berichtgeving over seksualiteit.

Uit diverse inzendingen, waaronder artikelen, columns, podcasts en Tv-programma’s, koos de jury de aflevering ‘Viv slaat mannen met een honkbalknuppel’ van de podcast Tussen de lakens.. met Daphne Gakes. Daphne interviewt hierin dominatrix Viv over haar BDSM-ervaringen.

Uit het juryrapport:”Daphne is een bevlogen, creatief, schrijfster, theater- en podcastmaker met een passie voor positieve seksuele vorming (…) Inmiddels heeft Daphne meer dan 80 zeer diverse mensen tussen haar lakens gesproken en dat doet ze volgens de jury meer dan uitstekend; betrokken, respectvol. serieus maar luchtig en met een positief geluid. Daphne stelt de vragen die rondzingen in het hoofd van de luisteraars. Open, zonder te sturen of het invullen van antwoorden. Er is nog veel taboe op BDSM en ander kink. Veel mensen beleven dit in het geheim en dat maakt onnodig onveilig. Deze aflevering draagt bij aan meer openheid, inzicht in en begrip voor BDSM’’.

Daphne Gakes laat deze 2 genomineerden achter zich:

  • Blozende Oortjes, afl. ‘De ideale zoen’ van NPO BNNVARA: “…deze serie toont een groep zeer diverse jongeren, waarin veel jonge kijkers zich vertegenwoordigd zullen zien. Deze kleurrijke serie is informatief, luchtig, vlot en heel LHBTQI-minded. De tieners nemen je als kijker helemaal mee in hun beleving”.
  • Menno Sedee - Misbruik van mannen blijft moeilijk bespreekbaar (NRC, 1 mei 2023) “Dit artikel behandelt een vorm van seksueel geweld die veel meer aandacht behoeft. Menno schrijft over meer thema’s die te maken hebben met gender, seksualiteit en emancipatie van mannen. Zijn dossier is noemenswaardig”.

De jury van de Seks & Media Prijs 2023 bestond uit:

  • Krista & Marcelle Arriëns (De Sekszusjes), programmamakers en winnaars NVVS S&MP 2022 
  • Jolien Spoelstra, GZ-psycholoog, seksuoloog NVVS, Praktijk Jolien Spoelstra, Haarlem 
  • Luc Lauwers, Manager Nationale Programma’s, Rutgers, expertisecentrum seksualiteit 
  • Mathieu Heemelaar, Auteur en adviseur seksualiteitsonderwijs 
  • Susan Meijburg, Consulent Seksuele Gezondheid NVVS, GGD Regio Utrecht

Waarom de NVVS Seks & Media Prijs?

Talloze media voorzien het publiek van informatie over seksualiteit. Helaas merkt de NVVS dat daarin nog te vaak fabels of misverstanden worden verspreid en deskundige duiding ontbreekt. Om doeltreffende mediaberichtgeving over seksualiteit te stimuleren, initieerde de NVVS in 2009 de Seks & Media Prijs. Daar zijn zowel publiek als media bij gebaat. Eerdere winnaars zijn De Sekszusjes (2022), Jennifer Lyon Bell (2020), Tessa Louise Pope (2019), Maarten Dallinga (2018) en Sophie Hilbrand (2017).

Meer info:
Yuri Ohlrichs, seksuoloog NVVS, voorzitter NVVS Mediacommissie
tel. 06 435 425 34
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Terug naar het Nieuwsoverzicht