Reglement Intervisiegroepen

Reglement voor Intervisiegroepen NVVS


Inleiding
In dit reglement zijn richtlijnen gegeven voor het organiseren van intervisie, het deelnemen aan intervisie bijeenkomsten en het borgen van de kwaliteit van intervisie. Waar in dit reglement geschreven wordt over resp. “hij”,,” hem” en “zijn”, geldt het bepaalde ongeacht het geslacht.

Artikel 1
Intervisie is een onderlinge bespreking tussen Seksuologen NVVS, en/of Consulenten seksuele gezondheid NVVS die regelmatig plaatsvindt. Intervisie is gericht op het verhelderen van situaties die zich voordoen in de professionele uitvoering van het seksuologische werk door middel van het geven en ontvangen van feedback en het bevorderen van zelfreflectie. Het doel van intervisie is het optimaliseren van professionele competenties.

Artikel 2
2.1. Deelname aan intervisie is een van de criteria voor de herregistratie van Seksuologen NVVS (SH/VPO) en Consulenten seksuele gezondheid. Intervisie staat tevens open voor diegenen die in opleiding zijn voor een van deze registraties.

2.2. Voor de geregistreerde Seksuologen NVVS en Consulenten Seksuele Gezondheid NVVS geldt dat zij gemiddeld minstens 6 keer per jaar dienen deel te nemen om voor herregistratie in aanmerking te komen. Een intervisiegroep dient minimaal 8 bijeenkomsten per jaar te plannen, om groepsleden voldoende kans te geven om 6 keer aanwezig te kunnen zijn.

2.3. Een intervisiegroep bestaat uit minimaal drie en maximaal acht leden, van wie tenminste twee leden zijn geregistreerd als Seksuoloog NVVS of Consulent Seksuele Gezondheid NVVS met dien verstande dat altijd een meerderheid van de deelnemers is geregistreerd.

2.4. In de groep dienen verschillende basisdisciplines vertegenwoordigd. Het verdient de aanbeveling om een mix van verschillende registraties te hebben.

2.5. Vertrouwelijkheid en geheimhouding dienen verzekerd te zijn. Voor de samenstelling van de intervisiegroep betekent dit dat leden geen dagelijkse samenwerkingsrelaties met elkaar hebben en hiërarchische verhoudingen niet zijn toegestaan. Partnerrelaties en vriendschapsverhoudingen tussen leden van de intervisiegroep dienen zorgvuldig bekeken te worden op de mate waarin zij het functioneren van de groep kunnen belemmeren.

2.6. De leden van een intervisiegroep kiezen uit hun midden een coördinator en secretaris die geregistreerd is bij de Stichting NRVS.

2.7. De deelnemers spreken een eenduidige wijze van werken af, zowel inhoudelijk, als methodisch, als procedureel. Dit wordt in een intervisiecontract vastgelegd.

2.8. Een intervisieplan wordt opgesteld bij de start van een nieuwe intervisiegroep, of als de samenstelling met meer dan de helft van de leden is gewijzigd.

2.9. In het intervisieplan worden de structuur, inhoud en werkwijze van de intervisiebijeenkomsten vastgelegd, de namen en disciplines van de deelnemers en de doeleinden en duur van de bijeenkomsten.

2.10. De Pijler Onderwijs NVVS kan in een andere setting gevolgde intervisie inhoudelijk gelijkstellen aan de intervisiebijeenkomsten van de NVVS.

2.11. Wanneer niet aan de intervisie-eisen voldaan is, kan er in overleg met de registratiecommissie van de Stichting NRVS een reparatie-afspraak gemaakt worden over het compenseren van de gemiste intervisies d.m.v. supervisie. Het verzoek tot reparatie dient met redenen omkleed te worden. Op de ledenpagina van de Stichting NRVS is het aanvraagformulier voor een reparatiejaar te vinden.

Artikel 3
3.1. De coördinator van een intervisiegroep fungeert als contactpersoon naar de Registratiecommissie.

3.2. De coördinator is verantwoordelijk voor de planning en de organisatie van de intervisiebijeenkomsten.

3.3. De coördinator houdt een presentielijst bij. Bij afwezigheid van de coördinator zal deze taak door een ander NVVS lid worden vervuld.

3.4. De coördinator maakt jaarlijks een jaarverslag op het daarvoor beschikbare formulier, waarin de deelnemerslijst, de presentie, de structuur van het overleg, een evaluatie en mogelijke beperkingen beschreven zijn. De leden van de intervisiegroep dienen zelf het jaarverslag in hun dossier in PE Online toe te voegen.

3.5. De intervisiegroep evalueert jaarlijks het functioneren van de groep. De inhoud van de evaluatie is vertrouwelijk. De conclusies worden gemeld in het jaarverslag. Hierbij wordt in ieder geval vermeld:
▪ of en in welke mate de intervisiebijeenkomsten hebben bijgedragen aan de gestelde doeleinden;
▪ of de deelnemers in het volgende werkjaar willen doorgaan;
▪ of er gezichtspunten naar voren zijn gekomen die van belang kunnen zijn voor het beleid van de NVVS.

Artikel 4
Bij geschillen kan men zich wenden tot de Commissie van Beroep van de NVVS.

Artikel 5
5.1 Dit reglement wordt door de Pijler Onderwijs in samenspraak met het bestuur van de NVVS tenminste iedere vijf jaar getoetst aan de ontwikkelingen in de Nederlandse seksuologie en waar nodig aangepast.

5.2 Zaken waarin dit reglement niet voorziet dienen ter beoordeling te worden voorgelegd aan de Pijler Onderwijs van de NVVS.

Als vastgesteld op de ALV van 23 maart 2018