Ceryl Janssen

Ceryl Janssen

Wat houdt uw werk in (gerelateerd aan seksuologie)?
Ik ben seksuoloog, therapeut, dus ik zie mensen in mijn eigen praktijk in zowel Amsterdam als Berlijn. De meeste mensen komen binnen via mijn website. Dus iedereen die mij daar vindt en mij een mail stuurt of belt kan uiteindelijk bij mij terecht. In ieder geval voor een intake. Hier kan ik het bij laten omdat iedereen die de nieuwsbrief leest weet wat een seksuoloog met een eigen praktijk zoal doet. Heel soms doe ik een onderwijsklus of geef ik een workshop en met het Amsterdamse seksuologencollectief ‘BEdWETERS’ smeden we soms plannen en hebben daar ook al uitvoering aan gegeven.

Wat was uw drijfveer om zich met seksuologie / seksualiteit bezig te houden?
Ik ben in dit vak gerold omdat ik, heel pragmatisch, op zoek ging: wat ga ik doen na mijn VWO, een ‘schijnstudie’ (Indonesische talen culturen) en mijn vervangende dienstplicht? Met een lijstje van alle mogelijk studies kwam ik na veel wegstrepen op de studie psychologie.

Toen de tijd aanbrak om een stageplek te zoeken zag ik in de map dat het AMC seksuologie-stages aanbood. Toen vielen er in korte tijd veel kwartjes: het vak seksuologie (toen gegeven door Rik van Lunsen) vond ik machtig interessant en ik dacht: ik ken die man toch? Ik bedacht me dat ik altijd al was blijven hangen bij onderwerpen rondom seks en ook relaties op tv en radio. Met betrekking tot dat laatste wil ik graag Maria Schopman noemen die helaas onlangs is overleden. Toen ik de stageplek had bedacht ik me ook: ‘Verrek ja, ik zat vaak voor de radio Radio Romantica te luisteren.’

De stage vond ik erg leuk en interessant en verliep ook heel goed. Ik werd gekoppeld aan een andere stagiaire waarmee ik heel goed bevriend raakte. Zij stelde mij voor om na de stage, net toen ik op het punt stond naar Berlijn te verhuizen, samen een seksuologiepraktijk in Hilversum te beginnen. Ik koos voor dat laatste. Zo is mijn praktijk begonnen. (Later besloot ik dat je niet hoeft te kiezen en dat zowel de seksuologie als Berlijn te combineren valt.)

Verder denk ik dat wanneer je niet ‘gewoon’ hetero bent, je automatisch meer moet nadenken en doen om je seksuele en relationele leven te benoemen en vorm te geven. Ik bedoel: je kunt niet ‘copy-paste’ toepassen op de manier zoals je biologische ouders het hebben gedaan.

Wat was uw mooiste ervaring op professioneel vlak?
Onlangs had ik een man van 60+ in behandeling. Dat was net na mijn laatste workshop van David Schnarch in Helmstedt waar ik jaarlijks heen ga. De nieuwe zaken die ik daar geleerd had, heb ik zo goed mogelijk proberen toe te passen. Dat was bij momenten ‘magisch’. Deze man kon helemaal meegaan in deze visie en aanpak, die naar mijn bescheiden mening echt anders is dan alles wat er al is. En alhoewel hij tot vreselijke inzichten kwam rondom zijn opvoeding en wie zijn vader én moeder waren geweest, gaat het nu stukken beter bij hem. Dus eigenlijk moet de vorige zin beginnen met: ‘Doordat’. Hetgeen Schnarch zegt waar de therapie heen gaat, van brein (van de therapeut) tot brein (van de cliënt), lukte bij vlagen zo goed, naar mijn mening omdat zowel hij als ik onze breinen helemaal open konden stellen. Deze zwaar getraumatiseerde man was zo goed in het lezen van anderen (en dus ook mij), maar ook zo ‘willing to get better’, dat het een voorrecht was om met hem te mogen werken.

Wat is volgens u een onderbelicht onderwerp binnen het vak?
In het groepje rondom de organisatie van het najaarscongres ‘Was will der Mann?”, waarbij ik zijdelings betrokken ben, zei ik al dat ik denk dat macht in relaties, machtsmisbruik (daarbij denk ik vooral aan subtiele manieren die daar zijn) te weinig aandacht krijgt. Vooral de vraag of dat wellicht een (noodzakelijk) afrodisiacum is. Ik kan me bijvoorbeeld geen NVVS-congres herinneren wat hier over ging. Ik vraag me namelijk wel eens af of de verschillende vormen van emancipatie, waar ik erg voor ben, niet ook als gevaar kunnen hebben dat we afstevenen op een steeds meer seksarme samenleving. Even kort door de bocht: steeds meer gelijkwaardigheid, minder tegenstellingen, minder te overbruggen, minder aantrekkingskracht? (Als je dat al als gevaar wilt zien.)

Wat is uw passie naast uw werk?
Ik heb getwijfeld of ik deze vraag zou vervangen door een andere omdat ik passies niet zo denk te kennen en ik het mede daarom een vervelende vraag vindt. De vraag impliceert namelijk dat je als mens een passie hebt of misschien wel zou moeten hebben. Ik vind best veel dingen leuk hoor, mijn tijd niet nuttig besteden bijvoorbeeld. Daar ben ik bijvoorbeeld heel goed in. Mijn vriend zegt: muziek, kunst en design.

Heeft u een boekentip (gerelateerd aan seksuologie?)?
Ik raad het nieuwe boek van David Schnarch aan. Ik weet dat velen weten dat ik een ‘Schnarch-aanhanger’ ben en ik hoor van best vaak terug “Zijn visie en theorie ken ik nou wel.”, maar ik blijf hem baanbrekend vinden. Als je lang niets meer van hem gelezen hebt en/of naar zijn lezingen of workshops bent gegaan durf ik te stellen dat je zijn werk niet (meer) kent. David Schnarch heeft niet stil gezeten en ontzettend veel onderzoek gedaan. Het nieuwe boek is tot stand gekomen omdat hij bij bepaalde koppels niet verder kwam met ‘the crucible approach’. Hij ging op onderzoek uit en kwam er achter dat vaak één (of beide) partner(s) traumatische ervaringen heeft ervaren die door Schnarch op ‘brein-niveau’ worden uitgelegd. Het voert te ver om hier verder uit te leggen hoe dat precies zit. Hij heeft vele jaren aan deze theorie en visie gewerkt en de professionele versie van het boek heeft veel wetenschappelijke onderbouwing. ‘Brain Talk. How mind mapping brain science can change your life & everyone in it.’

Terug naar het overzicht Even Voorstellen