Ciel Wijsen
Wat houdt uw werk in (gerelateerd aan seksuologie)?
Ik ben sociaal wetenschappelijk onderzoeker met als discipline de sociale psychologie en demografie. De afgelopen jaren ben ik bij Rutgers als onderzoeker en later als manager onderzoek werkzaam geweest. Kortom in mijn werk heb ik een breed scala aan seksualiteit en relatie thema’s langs zien komen waarvoor we niet alleen de feiten en cijfers willen leveren maar ook de verdieping. Ik benader onderzoek vanuit een breed perspectief: niet alleen veel verschillende thema’s, maar ook verschillende methodieken: het strategisch kiezen van de combinatie levert ons veel betekenisvolle informatie.
De laatste jaren ben ik meer gaan werken in de ondersteuning van kenniswerkers, als begeleider en adviseur. En geef ik ‘onderzoeksles’ in de opleiding consulent seksuele gezondheid van het RINO in Utrecht. Ik vind toegepast onderzoek belangrijk, ik vind het formuleren van de goede onderzoeksvraag cruciaal en ondersteun daar graag bij. Ik werk aan een goede kennisbasis en het toegankelijk en begrijpelijk maken van onderzoek voor zorg- en preventieprofessionals binnen seksuele gezondheid.
Wat was uw drijfveer om zich met seksuologie / seksualiteit bezig te houden?
Je zou kunnen zeggen dat ik min of meer toevallig de seksuologie ben ingerold. Ik ben ooit begonnen aan een studie geneeskunde, want ik wilde gynaecoloog worden en mij bezig houden met de reproductieve gezondheid. Die studie heb ik niet afgemaakt en ik heb de switch naar de psychologie gemaakt. Mijn proefschrift ging over de besluitvorming van ‘oudere’ moeders over de timing van hun kinderen. De anticonceptielevensloop kwam daarbij uitgebreid aan de orde. Eenmaal bij Rutgers kwam daar abortus als thema bij. Terugkijkend was, -en is mijn drijfveer nog steeds-, de gezondheid van vrouwen op het gebied van zwangerschap en bevalling en heb ik daarbij ook een passie ontwikkeld voor thema’s als seksuele en gender diversiteit en seksueel geweld.
Wat was uw mooiste ervaring op professioneel vlak?
Ik raak ontroerd als ik een focusgroep of interview begeleid met ‘ervaringsdeskundigen’. Of dat nou tienermoeders zijn, of mensen met genderidentiteitsproblematiek of vrouwen met een abortuservaring. Het raakt mij hoe open en oprecht mensen kunnen vertellen over wat ze meemaken. Het is dan aan ons, de onderzoekers, om de goede vragen te stellen en goed te luisteren en hun verhaal zo goed mogelijk over het voetlicht te brengen in een publicatie. Een voorbeeld van zulk werk vind je bij de boekentip.
Wat is volgens u een onderbelicht onderwerp binnen het vak?
Ik vind dat de preventie van seksueel geweld nog wel wat meer aandacht nodig zou hebben. Maar er zijn ongetwijfeld nog veel meer onderwerpen waar dat voor geldt.
Wat is uw passie naast uw werk?
Ik kan mezelf helemaal verliezen in het zingen in een oratoriumkoor. Opgaan in een groter geheel en samen een klassiek koorwerk laten klinken in een mooi galmende kerk…..ik kan daar geen genoeg van krijgen.
Heeft u een boekentip (gerelateerd aan seksuologie?)?
Er zijn veel mooie boeken in ons vakgebied. Ik kies ‘Tot mijn kind zelf kan kiezen. (Rutgers 2020). Ervaringsverhalen van ouders van kinderen met een vorm van intersekse/DSD’. In dit boek worden door middel van storytelling de persoonlijke verhalen van ouders die een intersekse/DSD kind hebben verteld. Het geeft een mooi inzicht in een groep die niet zo vaak in de aandacht staat.