Ylanga van der Geld

Ylanga van der Geld

Wat houdt uw werk in (gerelateerd aan seksuologie)?
Op dit moment loop ik stage op de Polikliniek Psychosomatische Gynaecologie en Seksuologie van het LUMC. Ik zie daar patiënten (en hun partners) met een seksuologische hulpvraag. Mijn basisdiscipline is arts en vanuit mijn ervaring als radiotherapeut-oncoloog heb ik veel affiniteit met oncologie. Het is bijzonder om patiënten nu vanuit een andere discipline weer van zo dichtbij mee te maken en te behandelen. Ik vind het ook mateloos interessant hoe cultuur en religie ingrijpen op en verweven zijn met seksualiteit, een fascinerende puzzel. Daarnaast ben ik net begonnen als bestuurslid en penningmeester van de NVVS. Nu al een hele mooie ervaring en plek om ook op die manier mee te denken over wat er speelt op het gebied van de seksuologie.

Wat was uw drijfveer om zich met seksuologie / seksualiteit bezig te houden?
In mijn werk als radiotherapeut-oncoloog hoorde ik vaak van patiënten dat ze tegen problemen aan liepen op het gebied van seksualiteit. Af en toe zonk mijzelf ook de moed in de schoenen bij het horen van hun probleem. Dan vroeg ik me af of ik nu dan maar moest zeggen: ‘Wat verdrietig, maar dit is het en wen er maar aan,’ of dat er nog iets aan te doen zou zijn en wat dan? Ik kon het me oprecht niet voorstellen. Tijdens de opleiding seksuologie werd de sluier van het bio-psycho-sociale model opgelicht en ‘in een keer’ waren er tools om te denken in oplossingen. Het was verrassend en bevrijdend om op die manier met seksualiteit bezig te zijn, dus ja. Ik heb enorm veel geleerd, ook over mezelf en ben echt met andere ogen gaan kijken en anders gaan denken over seks. Wat me nu drijft is dat gevoel van verrassing en bevrijding, om mensen die vast lopen op het gebied van seks (weer) te helpen ervaren dat fijne seks (in al haar diversiteit) bestaat.

Wat was uw mooiste ervaring op professioneel vlak?
Leuke vraag, er is er niet maar een, maar wat ik heel leuk vond was het effect van een coitusverbod dat ik had ingesteld/ afgesproken met een paar met verminderde zin/opwinding. Toen ik bij het volgende consult vroeg hoe het was gegaan, was het antwoord: ’Slecht, het is helemaal niet goed gegaan!’ Door mijn hoofd flitsten scenario’s met ruzies, meer verwijdering en met enigszins iets verhoogde hartslag vroeg ik wat er precies zo slecht was gegaan. En het antwoord bracht naast verbazing ook een grote glimlach op mijn gezicht. Iets met verboden vruchten en zoeter dan ooit.

Wat is volgens u een onderbelicht onderwerp binnen het vak?
Het belang van seksualiteit mogen we als seksuologen (nog) zichtbaarder maken. Ik denk dat dit belang door andere hulpverleners, beleidsmakers onvoldoende wordt ingezien en daarmee te weinig wordt onderschreven. Dat een gezonde ontwikkeling, beleving, en instandhouding van seksualiteit voor mensen is als eten drinken, dus dat zorg hiervoor een basisbehoefte is en geen luxe. Daar kan ik me wel over opwinden. Seksuologie is een discipline die bij uitstek opereert op het biologische/medische, psychische en sociale vlak. Inherent aan het vak is dus het multidisciplinaire denken en vaak ook werken. Dit kan wat mij betreft nog meer worden uitgedragen en naar voren komen in de praktijk. Ik zou graag zien dat seksuologie ook een standaardoptie wordt om aan te kunnen vinken in het EPD. Naast de meer ingebedde opties voor verwijzingen naar de fysiotherapie, diëtetiek en psychologie bijvoorbeeld.

Wat is uw passie naast uw werk?
Ik zing, doe aan yoga, kick fun (kickboksen op een staande bokszak, wel de lusten niet de lasten….), daarnaast hou ik van lekker eten en drinken en reizen en dansen. Oh ja, ik lees ook graag (en theater en film).

Heeft u een boekentip (gerelateerd aan seksuologie?)?
Ik vind de website van bedmanieren (www.bedmanieren.nl) heel leuk. Daarnaast als bijzondere tip het boek ‘de koningin van Paramaribo’ van Clark Accord. Dat beschrijft het leven van Wilhelmina Rijburg alias Maxi Linder, zij was een van de beroemdste prostituees die Suriname heeft gekend in de 20e eeuw. Het geeft naast een levendige beschrijving van haar leven ook een mooi inkijkje in (een deel van) de Surinaamse cultuur en Suriname in die tijd.

Terug naar het overzicht Even Voorstellen