Goedele Liekens
Wat houdt uw werk in (gerelateerd aan seksuologie)?
Na mijn werk in de jaren 90 bij de toenmalige Rutgers Stichting als beleidsverantwoordelijke en Seksuologisch Hulpverlener in den Haag, ben ik in België mijn eigen seksuologiepraktijk gestart. Vanuit de vaststelling dat de seksuologie nood had aan open en eerlijke voorlichting, heb ik mij gaandeweg meer en meer op de media & voorlichting toegelegd en heb ik me daar uiteindelijk in gespecialiseerd. Ik heb gedurende 10 jaar een call-in radiopragramma gemaakt ‘De Lieve Lust’(ism Sensoa) dat voor Vlaanderen zeer baanbrekend tal van seksuele taboes doorbrak. Eerste wapenfeit in Nederland werd de ‘Zelfhulpvideo-reeks ‘ Seks, Je Lust en Je Leven’over de meestvoorkomende Seksuele Dysfuncties , dit ism mijn dierbare collega Jelto Drenth. Daarna volgden tal van televisieprogramma’s in België en Nederland met als hoofdthema relaties en seksualiteit.Teveel titels om op te noemen. Bij al deze programma’s werd achter de schermen intens samengewerkt met Rutgers ; wij leverden samen teksten & onderwerpen, lazen de scenario’s na en we bekijken en selecteren samen de eventueel deelnemende koppels. Collega’s als Felice Lenaerts , Francine Bekkers, Wies Obdijn, Ingeborg Timmerman en Yuri Olrichs waren mijn compagnons-de-route en klankbord. Waarvoor dank. Ik schreef verschillende boeken waaronder ‘Het Vaginaboek’, Het Penisboek en oa ‘Help Mijn kind denkt aan Seks’ . Dit jaar investeerde ik mijn spaargeld in een ‘digitaal-platform’ boordevol gratis informatie over seks & relaties. Achter de paywall kan je lid worden en sexcourses kopen; niet pornografische ‘how-to’ instructielessen smaakvol in beeld gebracht door collega seksuoloog Jan Van Parijs. De eerste reeks gaat over orale seks. Neem maar eens n kijkje op Goedele.com en laat ons weten hoe het nOg beter kan.
Daarnaast ben ik sinds 20 jaar Internationale Goodwill Ambassador & Spokesperson voor de Verenigde Naties (UNFPA): in die functie reis ik naar ontwikkelingslanden om voorlichting te geven over Family Planning , Safe Motherhood, Womens empowerment... Ik maakte 14 documentaires over deze topics,gaande van FGM in Somalie, tot Fistula’s & kindhuwelijken in Ethiopie & Nigeria, Zwaverzuurverminking in Bangladesh tot Vrouwenhandel in de Filipijnen...Ik geef bij de UN lezingen & workshops over deze missies.
Wat was uw drijfveer om zich met seksuologie / seksualiteit bezig te houden?
Ik werkte als Klinisch Psycholoog in de gevangenis St Gilles met levenslang veroordeelden. Daar werd me duidelijk hoe belangrijk seksualiteit in de brede zin van het woord is als intrinsieke motivator voor het handelen. Vanuit die interesse ben ik Seksuologie gaan studeren aan de KUleuven. Mijn belangrijkste drijfveer voormijn soort werk indit vak is al ruim 20 jaar de zelfde ; het toegankelijk maken van inzichten uit de Psychologie en Seksuologie voor een breed publiek. Niet ‘prediken voor eigen kerk of collega’s ’ maar in verstaanbare woorden, proberen processen en patronen uit te leggen waar iederéén zijn voordeel mee kan doen. Communicatie-hindernissen blootleggen, foutieve verwachtingen aankaarten, mythes ontkrachten , tips en suggesties geven, een stok in het hoenderhok gooien om de discussie te starten... de Seksuologie kan ons leven zoveel aangenamer en mooier maken. Niet alleen door problemenop te lossenmaar door zevoorte zijn. Door alle informatie te verstrekken om (nog meer) te genieten van seks. Of zoals ik het al jaren in mijn boekenschrijf: door alle mogelijke ingrediënten voor een bevredigend seksleven aan te reiken. Het potje moet je er zelf van koken.
Wat was uw mooiste ervaring op professioneel vlak?
De ‘intellectualibus’ uithangen of academisch credits verzamelen is niet aan mij besteed, sorry. ik was wel heel trotstoen ik enkel jaren geleden in de online VanDaele woordenboek terecht kwam als uitvinder van het woord ‘Sukkelseks’: “Woord van de de VlaamseSeksuologe GoedeleLiekens; niet prestatiegerichte seksuele ervaringen waarbij er al eens iets fout mag lopen, waardoor de intensiteit en intimiteit van de seksuele beleving juist verhoogt”. Dat woord dekt de hele lading van de boodschap die ik al jaren pobeeruit te dragen: Experimenteer, probeer, leer elkaar kennen ..maar maak er geen Olympische Penis Spelen van aub!
Wat is volgens u een onderbelicht onderwerp binnen het vak?
De lichamelijke en psychologisch gevolgen van de genitale verminkingen die in onze contreien erg in zwang zijn onder de noemer ‘designervagina’s. Welke effecten zijn er op de lustgevoelens en op de seksualiteitsbeleving bij deze vaak erg jonge meisjes?
Wat is uw passie naast uw werk?
Ik heb 2 prachtige dochters waarvan er 1 dit jaar aan de opleiding Psychologie begint in Maastricht. Tot spijt van wie het benijdt: u bent gewaarschuwd, er komt weer n Vlaamse aan daar in Nederland!☺Ik ben naast moeder vooral een boerin in het diepst van mijn hart; heb 2 ezels, wat schapen & kippen, een hond & kat en ik vermaak me prima op de boerderij, die schaarse dagen dat ik thuis ben.
Heeft u een boekentip (gerelateerd aan seksuologie?)?
Bonk: The Curious Coupling of Science and Sex: Mary Roach, Zemaakt een reis door de eeuwen heen langs allerlei seksuologisch onderzoek en wat dat aan boeiende maar ook vaak verschillende outcomes heeft opgeleverd. Gierend grappig en fijn om onszelf te leren relativeren. Er waren ook voor ons seksuologen die de enige echte waarheid in pacht hadden, zo dachten zij.