Hans-Erik Nobel

Hans-Erik Nobel

Wat houdt uw werk in (gerelateerd aan seksuologie)?
Ik werk als verpleegkundig consultent hiv in de DC klinieken in Amsterdam. Sinds 25 jaar werk ik in het hiv-veld, eerst als verpleegkundige op de afdeling en nu sinds 18 jaar als consulent op de polikliniek. Gezien ik veel patiënten tegen kom die vragen, zorgen en problemen hebben rondom seksualiteit heb ik de opleiding als consulent seksuele gezondheid bij de Rino gevolgd en deze in maart 2018 afgerond. Momenteel ben ik in het supervisie traject voor de registratie NRVS bij Rik van Lunsen.

Ik heb een spreekuur seksuele gezondheid opgezet in de DC voor de patiënten die bij ons in zorg zijn. Cliënten die niet bij ons in zorg zijn kunnen niet binnen de DC gezien worden op dit spreekuur.

Daarom ben ik met mijn eigen praktijk begonnen: www.psga.nl

Het is voor mij heel belangrijk om mijn taak als consulent seksuele gezondheid te vervullen binnen mij competenties van mijn vakgebied en ondersteuning en begeleiding te bieden aan cliënten die vragen, zorgen en problemen rondom seksualiteit hebben. Zodra ik situaties tegen kom waarbij therapie of andere deskundigheid nodig is zal ik mijn cliënten naar een desbetreffende professional (seksuoloog, psycholoog, uroloog etc.) doorverwijzen.

Wat was uw drijfveer om zich met seksuologie / seksualiteit bezig te houden?
Als hiv consulent praat je al snel over seks als je iemand voor de eerste keer ziet en vraagt hoe iemand denkt hiv te hebben opgelopen. Veel mensen met hiv worstelen met hun seksualiteit. Zowel patiënten als hulpverleners vinden het moeilijk om over seks te praten. Ik vind het belangrijk om dit taboe te doorbreken door het thema seksualiteit bespreekbaar te maken in mijn spreekkamer en met collega’s.

Wat was uw mooiste ervaring op professioneel vlak?
Waar ik heel blij van wordt zijn patiënten / cliënten die mij feedback geven dat ze door een paar gesprekken anders naar seksualiteit zijn gaan kijken en seks weer op een positieve manier ervaren. Zoals bijvoorbeeld een stel dat al 35 jaar samen is en al jaren geen seks meer met elkaar had en geen intimiteit meer deelden. Door de individuele en gezamenlijke gesprekken op het spreekuur zijn ze weer dichter tot elkaar gekomen en hebben na jaren weer samen seks. Ze kwamen heel blij de spreekkamer binnen en hadden de indruk weer op het punt te staan van hun eerste date.

Wat is volgens u een onderbelicht onderwerp binnen het vak?
Veel professionals binnen de gezondheidzorg  praten niet over seks, het zou mooi zijn als er meer tools en aandacht  zou zijn hoe seksualiteit bespreekbaar maken binnen de gezondheidszorg.

Wat is uw passie naast uw werk?
Ik ben een gepassioneerde amateur fotograaf, ik ben altijd op zoek naar motieven waarbij je goed moet kijken wat het representeert, ik hou er van als je niet op de eerste blik ziet wat het is. Mijn ogen zijn op zoek naar spiegelingen en duidelijke strakke lijnen. Daarnaast ben ik gek op hardlopen en neem mijn hardloopschoenen ook overal mee naar toe, zei dit op vakantie of op congressen.

Heeft u een boekentip (gerelateerd aan seksuologie?)?
Splinter Chabot: Confettiregen.  Een fascineerden boek over  de zoektocht naar je seksuele identiteit. Hij vind de juiste worden om zijn worsteling te beschrijven naar de acceptatie van zijn homoseksualiteit. Het boek laat zien dat ook in een “open minded” familie zoals de Chabots je jezelf zeer eenzaam kunt voelen op je zoektocht.  Veel van zijn verhalen waren voor mij zeer herkenbaar.

Terug naar het overzicht Even Voorstellen