Karin Schuurman
Wat houdt uw werk in (gerelateerd aan seksuologie)?
Ik werk sinds maart 2017 parttime als Consulent Seksuele Gezondheid NVVS bij Dichterbij, een organisatie gericht op ondersteuning en zorgverlening voor mensen met een verstandelijke beperking in de provincies Limburg, Brabant en Gelderland. Daarnaast ben ik afgelopen september als zelfstandige begonnen met Care4Sex, een praktijk voor seksuele gezondheid.
Bij Dichterbij heb ik een hele gevarieerde baan. Naast sekscounselinggesprekken met cliënten, geef ik scholing aan woonbegeleiders, houd ik mij binnen het Team Consultatie Seksualiteit bezig met beleidsontwikkeling en doe ik onderzoek rondom het thema seksualiteit.
Care4Sex zit in de opbouwfase en daarvoor ben ik druk met acquisitie. Inmiddels heb ik al wat cliënten in sekscounseling en heb ik een leuke opdracht binnengekregen om een team woonbegeleiders te trainen van cliënten met psychiatrische problematiek.
Wat was uw drijfveer om zich met seksuologie / seksualiteit bezig te houden?
Dat is eigenlijk al lange lange tijd geleden ontstaan tijdens mijn opleiding tot Maatschappelijk Werker op de HvA. Daar kreeg ik het boeiende vak Seksualiteit van seksuoloog Maria Schopman. Voor deze module moest ik samen met een andere student een onderwerp nader uitlichten en kozen we kinderen met genderproblematiek. Daarvoor hebben we Peggy Cohen-Kettenis geïnterviewd in het VUMC waar zij toentertijd hoogleraar genderdysforie was.
Na mijn afstuderen heb ik verschillende banen in de gezondheidszorg gehad. Eerst zo’n 10 jaar in de epilepsiezorg, vervolgens lange tijd nierpatiënten gecounseld in de dialysezorg en daarna geswitcht naar de geriatrische revalidatie- en verpleeghuiszorg. Op al deze werkplekken was seksualiteit onder de meeste zorgprofessionals een onbespreekbaar onderwerp in de behandeling naar de patiënt. Reden voor mij om tijdens de opleiding CSG onderzoek te gaan doen naar de factoren die voor zorgprofessionals bepalend kunnen zijn bij het wel of niet bespreekbaar maken van seksualiteit. Bij Paul Rabsztyn heb ik dit onderzoek op de dwarslaesieafdeling van de Maartenskliniek (revalidatie) uitgevoerd. Samen hebben we er naderhand een artikel over geschreven dat gepubliceerd is in het Nederlands Tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde.
Dichterbij is voor mij eigenlijk de eerste organisatie die proactief aandacht aan seksualiteit besteed en graag wil weten op welke manier zij hun medewerkers het beste kan ondersteunen om ook dit thema een structureel onderdeel te laten zijn in de zorg naar de cliënt. Om hier antwoord op te krijgen voer ik nu een onderzoek uit vergelijkbaar aan wat ik al eerder in de Maartenskliniek heb gedaan.
Wat was uw mooiste ervaring op professioneel vlak?
Dat was geheel aan het begin van mijn carrière tijdens mijn stageperiode toentertijd voor de HvA. Twee spannende jaren heb ik als hulpverlener (straathoekwerk) bij het Huiskamer Project voor straatprostituees in Utrecht gewerkt. Midden op de avond arriveerden we in een omgebouwde SRV-wagen op de tippelzone. Van daaruit gaven we o.a. voorlichting over veilige seks, deelden we condooms uit, regelden we een detox als een drugsverslaafde vrouw wilde afkicken of zorgden we ervoor als een vrouw, na de zoveelste mishandeling door haar pooier, zich durfde door te laten verwijzen naar een Blijf van mijn lijf huis. Voor mij was het minst favoriete onderdeel van de avond het moment dat ik geacht werd om een rondje over de ‘baan’ te maken om te kijken of er nieuwe vrouwen stonden. Tegelijkertijd was je alert op zaken waarbij de politie ingeschakeld moest worden. In de donkere nacht reden we weer terug naar kantoor. Ik heb hier veel geleerd over de schaduwzijde van seks. Niet de leuke gezonde seks die je samen kan beleven maar de seks gebaseerd op machtsmisbruik.
Wat is volgens u een onderbelicht onderwerp binnen het vak?
De seksualiteit bij de ouder wordende mens met een verstandelijke beperking. Er is veel onderzoek gedaan onder senioren in zijn algemeenheid maar niet specifiek voor deze groep binnen de doelgroep.
Wat is uw passie naast uw werk?
Het verzamelen van Cycladische beeldjes. Dit zijn kopieën van originelen die dateren uit de Neolithische tijd (4000 v.Chr.). Bij deze beeldjes, met hun ovale gezichten ontbreekt het gelaat (op de neus na). Ze werden gebruikt als afgodsbeelden in de Moedergodincultus.
Verder vertoef ik graag in Andalusië met de mooie steden Granada en Sevilla waar ik dagen zou kunnen rondlopen.
Heeft u een boekentip (gerelateerd aan seksuologie?)?
Volgende maand ga ik mijn kennis verrijken door te starten met de training ‘vat van zelfwaardering’ van Gertjan van Zessen. Ter voorbereiding lees ik zijn boek ‘Seksverslaving’. Hierin wordt uitgelegd wat seksverslaving is, waarom de één er gevoeliger voor is dan de ander, hoe het zich ontwikkelt en met welke aanpak je er vanaf kunt komen.
Verder ben ik benieuwd naar het nieuwste boek van Esther Perel, ‘Liefde in verhouding’, dat waarschijnlijk medio januari uitkomt. Zij heeft dit boek geschreven n.a.v. haar interviews met honderden koppels. In dit boek probeert ze het antwoord te vinden waarom mensen vreemdgaan, waarom ontrouw zoveel pijn doet, wat wordt er bedoeld als we het over overspel hebben, en of een affaire altijd het einde van een huwelijk betekent.