Britt Rook
Wat houdt uw werk in (gerelateerd aan seksuologie)?
Eind september ben ik van Leuven terug naar Nederland verhuisd. Toen heb ik een baan gevonden bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Naast deze baan (0,5fte) ben ik op dit moment druk aan het solliciteren voor een functie als seksuoloog in een klinische setting. In Rotterdam bestaat een deel van mijn werkzaamheden uit onderzoek en een ander deel uit onderwijs. Dit onderwijs is bij de sectie Ortho- en Gezinspedagogiek. Het onderzoek gedeelte houdt in dat ik de onderzoeksassistent ben van Daphne van de Bongardt, bij haar onderzoek getiteld: “Lieve seks of sexy liefde?” Dit onderzoek gaat over hoe relationele en seksuele ontwikkelingen van jongeren met elkaar zijn verweven, welke factoren samenhangen met gezonde/positieve/risicovolle ontwikkeling op deze gebieden, en hoe deze ontwikkelingen samenhangen met individueel welzijn (fysiek, mentaal, sociaal). Ik hoop dat mijn werkzaamheden bij de Erasmus Universiteit een mooie aanvulling kunnen zijn op een baan als klinisch seksuoloog en andersom.
Wat was uw drijfveer om zich met seksuologie / seksualiteit bezig te houden?
Ik kan me niet anders herinneren dan dat ik al geïnteresseerd ben in relaties en seksualiteit. Bijvoorbeeld dat ik altijd als eerst de rubrieken in tijdschriften ging lezen die hierover gaan. Ooit zag ik een tv-programma waarin een seksuoloog aan het woord werd gelaten. Het onderwerp en de naam van de seksuoloog kan ik me niet herinneren, maar wel dat ik dacht: als je daar je beroep van kan maken, dan wil ik dat ook.
Wat was uw mooiste ervaring op professioneel vlak?
Dat vind ik moeilijk kiezen. Ik kan er misschien een aantal kort toelichten. Ik studeerde pedagogiek in Nederland en dan is seksuoloog worden ingewikkeld. Ik heb mijn droom in eerste instantie opgegeven, maar toen hoorde ik van een master Seksuologie in Leuven. Daar naartoe gaan en de master met succes afronden was de eerste mooie ervaring. Omdat ik meer de therapeutische richting uit wilde gaan, en ik die in de master te weinig naar voren vond komen ben ik na de master de postgraduaat in de klinische seksuologie gaan doen (een soort therapie opleiding, waarbij je als klinisch seksuoloog gaat werken). De toelating hiervoor was best pittig (ik moest bijv. een 30-tal extra studiepunten halen in het tweede jaar van de master). Gelukkig lukte dat allemaal, werd ik toelaten en kon ik de opleiding met succes afronden. Dat is de tweede mooie ervaring. Een meer inhoudelijke ervaring kan ik daarnaast ook noemen, namelijk bij mijn afscheid. Ik kreeg van enkele cliënten een kaartje waarin ze me bedankten. Op een van de kaartjes stond: dat hun relatie dankzij mij weer op het goede spoor terecht was gekomen. Ontzettend mooi om zoiets te krijgen.
Wat is volgens u een onderbelicht onderwerp binnen het vak?
Hierbij sluit ik me aan bij het onderzoek van Daphne. De verwevenheid van relaties en seksualiteit is denk ik voor elke seksuoloog een vanzelfsprekende, maar is in onderzoek nog weinig onderzocht. Wellicht dat onderzoek hiernaar ook nieuwe inzichten kan opleveren voor de praktijk. Ik kijk al uit naar de resultaten van Daphne haar onderzoek.
Wat is uw passie naast uw werk?
Naast mijn werk heb ik natuurlijk geen enkele andere passie. Meer serieus zou ik antwoorden dat ik houd van wandelen en sporten, waaronder paardrijden en dan het liefst op het strand.
Heeft u een boekentip (gerelateerd aan seksuologie?)?
Ik ben op dit moment een aantal wat oudere boeken aan het lezen (bijv. Liefde is een werkwoord) en ik ben nu bezig in Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus. Dit is in de huidige tijd eerder een grappig boek, maar er staan ook zeer waardevolle dingen in. Je moet alleen even bedenken hoe je het kan interpreteren. Toch een aanrader!