Richtlijn “Chronische BekkenPijn”
Een paar jaar geleden is de FMS richtlijn “Chronische bekkenpijn” afgerond. In de flowchart van deze richtlijn wordt gesproken over verwijzing naar een BekkenPijnTeam. Op dit moment is het voor veel hulpverleners onduidelijk waar deze teams werkzaam zijn. Om de herkenbaarheid van deze teams en hulpverleners die specifieke kennis en vaardigheden hebben op het gebied van bekkenpijn, te vergroten, zijn we vanuit de werkgroep ‘Bekkenpijnzorg 2.0’ gestart met samenwerking met het Netwerk Aanhoudende Lichamelijke Klachten (NALK).
Deze samenwerking heeft er toe geleid dat bekkenpijn-hulpverleners zich op de zorgkaart van het NALK (https://nalk.info/zorgkaart/) kunnen profileren als werkzaam op gebied van bekkenpijn en zo goed gevonden kunnen worden door anderen.
Om je te kunnen profileren op de zorgkaart van het NALK dient je instelling of praktijk lid te zijn van het NALK. Instellingen zijn tweede lijn (bijvoorbeeld ziekenhuizen) en praktijken zijn eerste lijn (bijvoorbeeld fysiotherapeuten, psychologen) De kosten hiervoor bedragen € 375,00 voor instellingen en € 125,00 voor praktijken. Aanmelden kan via https://nalk.info/aanmelden/.
Daarnaast is er de mogelijkheid om vermeld te worden op de pagina voor Regionale netwerken. Bekkenpijn teams kunnen zich via de site aanmelden met een beschrijving van hun kenmerken en activiteiten. Aanmelden kan via https://nalk.info/portfolio_page/regionale-initiatieven/
Uiteraard zou het fijn zijn als we op deze manier een goed inzicht krijgen in waar de bekkenpijnzorg wordt geleverd. Dan wordt het voor verwijzers makkelijker om de teams te vinden en dan wordt het beter mogelijk de richtlijn te implementeren in de zorg.
Vanuit de werkgroep Bekkenpijnzorg 2.0 zullen we andere hulpverleners zoals huisartsen op de hoogte brengen van de mogelijkheid om via het NALK deskundige hulpverleners te vinden op het gebied van Bekkenpijn.
Mocht je naar aanleiding van deze brief vragen hebben mail dan naar Bert Messelink, email
Voel je vrij om anderen te attenderen op de mogelijkheden van het NALK als het gaat om bekkenpijn.
Met groeten,
Namens de werkgroep Bekkenpijnzorg 2.0
Bert Messelink, voorzitter.