Week van de Lentekriebels

Week van de Lentekriebels

Wat is de Week van de Lentekriebels?
In de Week van de Lentekriebels staat juiste, leeftijdsgebonden informatie en weerbaarheid centraal. Zodat kinderen leren wat wel en niet oké is en hoe ze hun grenzen kunnen aangeven. Samen met scholen en ouders zorgen we ervoor dat kinderen zichzelf kunnen zijn en zonder angst kunnen opgroeien. 
De projectweek voor het basis- en speciaal onderwijs helpt scholen om relationele en seksuele voorlichting duurzaam in te bedden en een plek te geven in het schoolplan. Voor scholen die nog niet met het thema aan de slag zijn, is het een startpunt. Voor andere scholen is het een jaarlijkse reminder om structureel aandacht aan het thema te blijven besteden, ouders te informeren en bijvoorbeeld het team inhoudelijk bij te spijkeren. Door structureel elk jaar in groep 1 t/m 8 les te geven over relaties, seksualiteit en weerbaarheid, aansluitend bij de leeftijd en leefwereld van kinderen, dragen scholen bij aan een gezonde en veilige ontwikkeling van leerlingen.

20 jaar Week van de Lentekriebels

Persbericht Rutgers: 96% van scholen besteedt aandacht aan relationele en seksuele voorlichting
Hoe voelt het om verliefd te zijn? Hoe zeg je tegen je opa dat je hem geen knuffel wilt geven als je dat niet fijn vindt? Hoe werkt je lichaam en wat verandert er in de puberteit? Dit zijn voorbeelden van wat kinderen leren tijdens de Week van de
Lentekriebels. Deze thema's met kinderen bespreekbaar maken, helpt hen om te kunnen inzien wat wel en niet oké is. AIS dit niet besproken wordt, is het moeilijker Voor kinderen 0m grenzen aan te geven.

Op maandag 31 maart gaat de Week van de Lentekriebels voor de 20e keer van Start.
36% van de scholen doet mee met de Week van de Lentekriebels. Elsbeth Reitzema, expert educatie en opvoedondersteuning bij Rutgers: "We willen allemaal dat kinderen zo lang mogelijk kinderen kunnen zijn. Daarom Staat in de Week van de Lentekriebels juiste, leeftijdsgebonden informatie, respect en weerbaarheid centraal. Samen met Ouders en scholen zorgen we ervoor dat kinderen zlchzelf kunnen zijn en gezond. veilig en zelfverzekerd op kunnen groeien.

Samen met DUO Onderwijsonderzoek & Advies heeft Rutgers onderzocht hoe scholen aandacht besteden aan relationele en seksuele voorlichting, en waar zij tegenaan lopen.
Hieruit blijkt dat van de scholen aandacht besteedt aan relationele en Seksuele voorlichting. aijna 45% van de scholen doet dit met een door het RIVM erkende lesmethode, die aansluit bij de benadering en evensbeschouwelijke visie van de school.

Samenwerking met Ouders
Vier op de Vijf scholen betrekt ouders bij de lessen. Deze samenwerking is belangrijk. want ouders en scholen hebben beide een belangrijke rol in de opvoeding. Vijf op de tien scholen geven daarnaast aan weerstand van ouders te ervaren. Het gaat hier om een kleine groep van meestal één tot vijf ouders per school. Elsbeth: "AIs ouder je je kind beschermen, scholen en Rutgers ondersteunen ouders hierbij. We snappen heel goed dat ouders zich zorgen maken als zeonline leugens en desinformatie lezen. We nemen die zorgen serieus bieden ouders en leerkrachten betrouwbare informatie Orn deze belangrijke gesprekken aan te gaan."

De Week van de Lentekriebels.
Al twintig jaar ondersteunt de Week van de Lentekriebels ouders en scholen bij het geven ven laagdrempeligeen positieve informatie over lichaam. emoties, vriendschap, releties, wensen, grenzen en weerbaarheid_ Dit initiatief van Rutgers in samenwerking met de GGD'en helpt kinderen gezond, veil ig en zelfverzekerd op te groeien.

Meer informatie

 

Terug naar het Nieuwsoverzicht