Sprekers

Renee Steinmann

Renee Steinmann (dagvoorzitter)

Renee heeft als arts- seksuoloog NVVS haar eigen praktijk in Nijmegen en werkt samen met de Praktijk Voor Seksuologische Therapie (PVST). In 2017 is Renee afgestudeerd als arts en de afgelopen jaren heeft zij werkervaring opgedaan op de afdeling seksuologie en psychosomatische gynaecologie van het Amsterdam UMC, de Lievegoed kliniek en bij Altrecht Psychosomatiek ‘De Eikenboom’ in Zeist. Ook geeft zij les als hoofddocent van de AS-ASH opleiding bij de RINO in Utrecht en Amsterdam en werkt ze als holistisch arts bij Praktijk Den Hoek in de Bilt.

Luk Gijs

Hanneke de Graaf

Hanneke de Graaf is manager van het programma ‘kennisontwikkeling’ bij Rutgers, het landelijk expertisecentrum seksualiteit. Binnen dit programma is zij verantwoordelijk voor twee grote periodieke surveys onder de bevolking: het onderzoek Seks onder je 25e onder jongeren tot 25 jaar en de Monitor Seksuele Gezondheid onder volwassenen. De laatste ronde van dataverzameling voor deze studies is in 2023 afgerond en in januari werden de resultaten van Seks onder je 25e gedeeld met belangrijke stakeholders. Deze resultaten presenteert Hanneke in een notendop ook op dit voorjaarscongres.

Marjo Ramakers

Jenneke van Ditzhuijzen

Dr. Jenneke van Ditzhuijzen (zij/haar) is universitair docent bij de Universiteit Utrecht (afdeling Interdisciplinaire Sociale Wetenschap) en senior onderzoeker bij het Amsterdam UMC (Afdeling Gynaecologie & Verloskunde). Haar onderzoek richt zich op seksuele en reproductieve gezondheid in de breedste zin van het woord. Zo doet zij onderzoek naar abortus en onbedoelde zwangerschap, positieve en LHBTI+ inclusieve seksuele vorming, intersekse acceptatie, SOA/HIV-zorg, en in een grijs verleden ook sekswerk. Ze is initiatiefnemer van de ontwikkeling van een nieuwe minor aan de UU, ‘Seksualiteit in Interdisciplinair Perspectief’, woordvoerder van SWN en mede-initiatiefnemer van Seks-onderzoekersnetwerk SEKSO.

Wilrieke Sophia

Margreet de Looze

Margreet de Looze is universitair docent Jeugdstudies aan de Universiteit Utrecht. In 2013 promoveerde zij op het onderzoek Young, wild and free? The social and cultural context of adolescent risk behaviour, waarin zij o.a. trends over tijd en cross-nationale verschillen in seksueel gedrag bij jongeren analyseerde. In de afgelopen 15 jaar heeft zij het bachelor-vak Youth & Sexuality aan de Universiteit Utrecht gecoördineerd, waarin de link tussen maatschappelijke ontwikkelingen en de seksualiteit en seksuele gezondheid van jongeren centraal staat. Geraakt door de beperkte kennis van veel studenten over seks en seksualiteit, nam zij in 2021, samen met Jenneke van Ditzhuijzen, het initiatief voor een onderzoek naar barrières en best practices van docenten bij het realiseren van positieve en inclusieve seksuele vorming in het voortgezet onderwijs.

Bert Messelink

Noor Gieles

Noor Gieles studeerde liberal arts and sciences en geneeskunde aan de Universiteit Utrecht. In 2022 de rondde ze de opleiding seksuologie af bij RINO Amsterdam. Momenteel werkt ze als arts-onderzoeker bij het Kennis- en Zorgcentrum voor Genderdysforie (KZcG) van het Amsterdam UMC. Als arts biedt ze hier endocrinologische en seksuologisch zorg. Haar promotie-onderzoek richt zich op het bevorderen van het seksueel welbevinden van transgender personen die een medische transitie ondergaan.

Gidia Jacobs

Maria Verbeek

Na de studies Nederlands en Informatiekunde was Maria Verbeek werkzaam als hogeschooldocent in Utrecht. In 2004 werd zij arbeidsongeschikt verklaard ten gevolge van een hersenstaminfarct en ging zij Gezondheidspsychologie studeren aan de Open Universiteit. Daar deed zij stageonderzoek naar de ervaringen van transgender mensen na hun transitie. Dit onderzoek leidde tot het promotie onderzoek waarvan een deel tijdens het congres belicht zal worden.

Alma Brand

Marijke Cieremans

Sinds 1986 ben ik als klinisch fysiotherapeut werkzaam in OLVG Oost in Amsterdam en vanaf 1996 tevens als geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Mijn werkzaamheden bestaan voor de bekkenfysiotherapie uit het poliklinisch verrichten van diagnostische consulten binnen het multidisciplinaire Bekkenbodemcentrum en klinisch patiëntenzorg op de afdelingen urologie, chirurgie en vrouw-moeder-kind.
Daarnaast heb ik door de jaren heen vanuit mijn bekkenfysiotherapeutische expertise veel onderwijs en presentaties gegeven in binnen- en buitenland.
Sinds 2016 heb ik mijn werkterrein als bekkenfysiotherapeut verder uitgebreid met peri-operatieve bekkenbodemzorg voor transgender personen in het Expertisecentrum voor genderdysforie van het Amsterdam UMC locatie VUmc.

Signe Vonck

Signe Vonck

Signe Vonck is Verpleegkundig Specialist GGZ bij Fivoor (forensische en intensieve psychiatrie) in een ForFACT team. Ze doet onderzoek binnen Fivoor naar de emotionele ontwikkeling van mensen met een licht verstandelijke beperking, met een specifieke focus op degenen die een zedendelict hebben gepleegd. Signe's passie voor het thema seksualiteit drijft haar in haar werk en onderzoek, waar ze, ook vanuit haar maatschappelijk werk achtergrond, naar streeft is het verbeteren van de zorg en het begrip voor deze kwetsbare populatie.

Welmoed Visser Korevaar

Welmoed Visser-Korevaar

Welmoed Visser-Korevaar is NVO orthopedagoog en seksuoloog NVVS met een eigen adviesbureau sinds 2005. Ze doet onderzoek en behandeling van seksuologische vragen bij mensen met een verstandelijke beperking, bij mensen met een autisme spectrum stoornis (ASS) en bij kinderen en jongeren in de residentiële jeugdzorg. Daarnaast geeft zij o.a. scholing over seksualiteit, emotionele ontwikkeling en vat van zelfwaardering in relatie tot deze doelgroepen.

Mia Scheffers

Peter Leusink

Dr. Peter Leusink is arts-seksuoloog NVVS, supervisor NVVS en werkzaam bij De Seksuele Zaak in Utrecht en Transgenderzorg Utrecht. Hij doceert bij RINO Utrecht en Seksualiteitschool Amsterdam en hij is voorzitter van de Stichting Tijdschrift voor Seksuologie. Hij was belangrijk bij de totstandkoming van de ‘abortuspil via de huisarts’, een tussenstap naar volledige reproductieve zelfbeschikking.

Luisa Decker

Nienke Helder

Nienke Helder is als product ontwerper en (design)onderzoeker gespecialiseerd in seksuele gezondheid. Haar werk varieert van het ontwikkelen van innovaties voor consumenten tot het onderzoeken van plezierbehoeftes van post-menopauzale vrouwen. Het verbeteren van de seksuele gezondheid en een multidisciplinaire aanpak staan altijd centraal.

Luisa Decker

Eline Kerkhove

Ik ben Eline Kerkhove en ben beeldend therapeut. Voor mijn afstuderen heb ik onderzocht hoe beeldende therapie de zelfacceptatie bij aseksuele mensen kan bevorderen. Daarnaast ben ik oprichter en coördinator van de werkgroep spACE van het COC Midden-Nederland. Ik organiseer ontmoetingsplekken voor aseksuele en/of aromantische mensen. In mijn werk vind ik het belangrijk dat de ander volledig zichzelf kan zijn en zich gezien voelt.