Jannetta Bos

Jannetta Bos

Wat houdt uw werk in (gerelateerd aan seksuologie)?
Sinds bijna zes jaar werk ik bij Centrum ’45 en Equator Foundation in Diemen als psychotherapeut en als seksuoloog NVVS. Ik werk bij Centrum ’45 voornamelijk met door oorlog-, vervolging en geweld getraumatiseerde vluchtelingen en asielzoekers en bij Equator met slachtoffers mensenhandel. Als seksuoloog werk ik met mensen die na seksueel geweld of na marteling van bijvoorbeeld de genitaliën de relatie met hun lichaam/ intimiteit en of seksualiteit willen herstellen. Ik werk met individuele patiënten en met stellen als er sprake is van een relatie. Daarbij is het fijn dat ik ook systeemtherapeut ben.

Daarnaast geef ik regelmatig les over een seksuologisch onderwerp, zowel binnen als buiten het werk. Fijn is dat mijn collega’s sinds het onderwerp seksualiteit in het team aan de orde is gekomen, zich actiever hiermee bezig houden.

Ik heb jarenlang een aantal weken per jaar gewerkt als mental health trainer voor Artsen Zonder Grenzen in oorlogs- en conflictgebieden, nu doe ik hetzelfde voor War Trauma Foundation. Tijdens dit werk komen seksualiteit, problemen op dit gebied en taboe onderwerpen zoals seksueel misbruik vrijwel altijd aan de orde. Het is fijn om met mensen mee te denken en wegen te openen zodat mensen hier niet meer langer eenzaam in hoeven te zijn.

Wat was uw drijfveer om zich met seksuologie / seksualiteit bezig te houden?
Seksualiteit is een belangrijke waarde in het leven. Helaas ervaren noga wat mensen problemen op dit gebied. Als jonge hulpverleenster werkzaam in de psychiatrie kreeg ik te maken met een vrouw die heel aarzelend vragen over haar seksualiteit aan mij stelde. Ik voelde veel ongemak en kreeg een rood hoofd, maar vond het buitengewoon moedig dat zij uit zichzelf haar problemen op dit gebied aan mij voorlegde. Zij heeft mij geholpen om over de drempel te stappen. Ik ben mij daarna gaan verdiepen in de seksuologie en ben al snel een opleiding gaan volgen. Ik merkte hoe het werd en wordt gewaardeerd als je seksualiteit ter sprake brengt in cliëntcontacten. Dat het helpt om zelf een opening te bieden. Daarna ben ik gaan werken op de afdeling psychiatrie, de polikliniek psychiatrie en de polikliniek seksuologie van wat indertijd ziekenhuis De Heel in Zaandam heette, nu Zaans Medisch Centrum. Alex Korzec, psychiater en seksuoloog was een inspirerend voorbeeld voor mij. Er zijn nog veel bevlogen collega’s en opleiders voorbij gekomen in dit prachtige en veelzijdige vak.

Wat was uw mooiste ervaring op professioneel vlak?
Dat zijn er heel veel, niet makkelijk om te kiezen. In Nederland is het altijd bijzonder om een geboortekaartje te krijgen van stellen die lang een onvervulde kinderwens hadden omdat ze in hun eentje soms jarenlang worstelden met vaginisme. In Soedan heb ik mooie herinneringen aan een vluchtelingenkamp waar vrouwen een groepsgesprek met mij aangingen en veel vragen hadden over seksualiteit, hun besnijdenis e.d. Grappig was dat daarna mannen die hierover gehoord hadden met mij een gesprek wilden waarin ze veel voorgelegd hebben.

Wat is volgens u een onderbelicht onderwerp binnen het vak?
Ik houd mij sinds een tijd bezig met het onderwerp walging na seksueel misbruik, met dank daarbij aan professor Peter de Jong, hoogleraar experimentele psychopathologie in Groningen bij de faculteit gedrags- & maatschappijwetenschappen. Walging lijkt een deels vergeten emotie te zijn die een rol kan spelen bij mensen die lijden aan een posttraumatische stressstoornis. Er gaat veel aandacht uit naar angst, maar walging lijkt ook een belangrijke emotie te zijn, die onder andere kan bijdragen aan het vermijden van de herinneringen aan de meegemaakte traumatische gebeurtenis waardoor deze niet verwerkt kan worden. Een kwart van de mensen die seksueel misbruik hebben meegemaakt wassen zichzelf na een jaar nog steeds excessief omdat ze het gevoel hebben dat de dader nog in hun lichaam zit. Dat zullen ze uit zichzelf niet zo gauw vertellen.In de DSM 5 is seksuele aversie als diagnose verdwenen, maar daarmee niet het probleem. Walging lijkt een aandeel te hebben in seksuele aversie, maar mogelijk ook in andere seksuele problemen. Ons lichaam draagt net als onze geest herinneringen bij zich en reageert daarop. Het lijkt goed om hiervoor aandacht te hebben.


 *  Voor wie mogelijk meer hierover wil lezen: de Jong, Peter & Bos, Jannetta (2018). Walging en symptomen van PTSS: mogelijke implicaties voor behandeling. Gedragstherapie, 51, maart 2018, 2-23.

Wat is uw passie naast uw werk?
Het werk in mijn volkstuin vind ik heerlijk ontspannend, net als golfen. Daarnaast lees ik graag en maak ik deel uit van een leesgroep en een poëziegroep.

Heeft u een boekentip (gerelateerd aan seksuologie?)?
Erotische intelligentie van Esther Perel vind ik een goed geschreven en toegankelijk boek dat een nieuwe kijk biedt op relaties en seksualiteit. Heb het met plezier gelezen. Ik ben heel benieuwd naar haar nieuwe in 2018 uitgekomen boek, Liefde in verhouding. Met als ondertitel ‘Een nieuw perspectief op trouw en ontrouw’. Haar TED talks zijn ook de moeite waard.

Terug naar het overzicht Even Voorstellen