Cemil Bozkir

Cemil Bozkir

Wat houdt uw werk in (gerelateerd aan seksuologie)?
Ik werk al jaren als SPV+VO (systeemtherapie) en Seksuoloog NVVS en zie vooral volwassenen. Deze volwassenen die in mijn caseload tot 2012 waren, bestonden ongeveer 85% uit (zoals ik eerder in mijn presentatie noemde) “autochtonen” en 15% van de volwassenen uit de rest van de wereld.

Mijn huidige caseload bij Esens GGZ ,waar ik sinds begin 2012 werkzaam ben (in locaties Utrecht, Rotterdam en Tilburg), bestaan de cliënten uit meer dan 90% van “allochtone” afkomst en de rest zijn “autochtone” Nederlanders.
In het begin van mijn functie als SPV had ik uiteraard meer te maken met psychiatrie, maar later na mijn seksuologie opleiding had ik vooral seksuologische problematiek onder mijn supervisie al dan niet in samenhang met de psychiatrie.

De cliënten die ik zie, zijn heel divers in taal, cultuur, problematiek, achtergrond, politieke kleur (denk aan Asielzoekers & vluchtelingen), religie, seksuele voorkeur, gender, etc…. Ik vindt dat er sprake is van “Eenheid in diversiteit”. En dat bedoel ik niet alleen maar vanuit etniciteit, culturele of religieuze achtergronden, maar ook vanuit de problematiek.

Ik werk ook als POH-GGZ in Rotterdam-zuid. In dit huisartsenpraktijk zie ik jongeren, volwassenen en ouderen met zowel psychische als met seksuele klachten en hulpvragen. Hier zijn de cliënten ook heel erg kleurrijk.

Vanaf 1984 ben ik werkzaam binnen de psychiatrie. Dit is allemaal in Leidschendam in (het APZ) Schakenbosch begonnen.

Wat was uw drijfveer om zich met seksuologie / seksualiteit bezig te houden?
Ik kan een aantal punten benoemen, onder andere:

  • Een collega die tijdens mijn stage (1986, voormalige APZ Schakenbosch) een boek over incest aan het lezen was en ik zei “dat komt bij ons niet voor” waarop zij heeft geantwoord: “Cemil, ik geloof je wel, maar geloof jij mij maar dat behalve bij jullie komt het overal voor”. Natuurlijk was haar antwoord mij niet vreemd, maar waarom ik zei dat het bij ons niet voorkwam, terwijl ik in diverse films dat heb gezien en in diverse tijdschriften en kranten heb gelezen. Dat was de vonk die mij aan het denken heeft gezet. Ik ben me toen meer in seksuologie gaan verdiepen.
  • De reacties van mijn vrouwelijke cliënten (op de Riagg). Zij hebben tegen een onderzoekster gezegd dat zij Cemil vertrouwden, mij als onzijdig zagen en geen moeite hadden in het bespreken van hun seksuele problemen en nare seksuele ervaringen. Ook Rik van Lunsen die mij adviseerde om de seksuologie opleiding te gaan doen nadat ik op zijn uitnodiging een presentatie heb gehouden over erectie bevorderende middelen en seksuele problemen bij migranten.

Maar het allerbelangrijkste zijn; mijn ervaringen met de cliënten bij Riagg Rijnmond Noord West en bij VLAM (dagbehandeling vluchtelingen asielzoekers en migranten waar ik coördinator en hoofdbehandelaar van was).

Wat was uw mooiste ervaring op professioneel vlak?
Ik spreek liever niet van een mooiste ervaring. Maar wel liever van bijzondere ervaringen. Onder andere:
- Toen ik bij PsyQ Rijnmond werkte heb ik in één week intake gedaan bij twee echtparen. Één Nederlandse-Nederlanders echtpaar en een Turks-Nederlands echterpaar. Vervolgens beide zelf in behandeling genomen wegens vaginisme. Binnen zes maanden in dezelfde week hebben ze hun successen gerapporteerd. Het vaginistisch probleem was opgelost.

- Een homoseksuele Turkse jonge man die zeer angstig was dat zijn ouders hem niet meer zullen accepteren en na een aantal systeemgesprekken de acceptatie rond was.

- Een jonge man, enig kind van ouders die voormalig Yugoslavia waren gevlucht wegens de oorlog. Hij/zij voelde zich vrouw, maar binnen de “christelijke religie was dat (aldus cliënt) onmogelijk. Ook zijn ouders zouden heel erg verdrietig zijn en hij/zij was bang hen diep te kwetsen. Zijn/haar angst kon konden weggenomen worden door gesprekken/samenwerking met zijn/haar ouders (systeem gesprekken) en de dominee wegens zijn geloofsovertuiging.

Wat is volgens u een onderbelicht onderwerp binnen het vak?
Er zijn m.i. wel meerdere onderwerpen, maar vooral het vak seksuologie an sich die nog niet als beroep binnen de BIG wordt geaccepteerd.
Volgens de religies, diverse culturen, iedereen is seksualiteit heel erg belangrijk, als wetenschap, als vak, maar als beroep (BIG) niet erkend. Misschien is het raar, maar ik vraag me af hoe denken de minister president en de ministers hierover.
Is dat opportunisme? Of is dat schaamte? Of is dat angst? bij de politici die niet als BIG geregisterd beroep hebben kunnen aanmerken???
Er zijn natuurlijk diverse onderwerpen die onderbelicht zijn, maar als je die op de agenda wilt zetten, dient het vak seksuologie als beroep erkent te zijn en binnen de BIG geregistreerd te worden. Dan komen de diverse onderwerpen op de universiteiten binnen de scripties en promotie onderzoeken van zelf naar voren.

Wat is uw passie naast uw werk?
Mijn werk is ook mijn passie en vooral de diversiteit in cliënten en hun inbreng! Maar daarnaast zijn mijn kleinkinder en Sarah, Rozalin en Noah mijn huidige passie. Ik lees graag. Schrijven zou ik nog heel graag willen.... maar misschien wel later.

Heeft u een boekentip (gerelateerd aan seksuologie?)?
Eerste boek die ik graag adviseer en aanbeveel is het boek “ik zelf” dus de persoon zelf. Ieder een van ons dient zich zelf goed te lezen en goed te begrijpen. Kun je antwoord geven op de vraag wie ben ik? En waarom ben ik zoals ik ben? Wat wil ik nog meer en waarom? EN niet alleen rationeel, maar ook emotioneel hoe voel ik me? Hoe komt dat dat ik me zo voel? Hoe zou ik me graag anders (en hoe anders) willen voelen?
Of accepteer ik me zelf zoals ikz elf ben. Ieder zal gelukkig kunnen zijn als hij/zij vrede met zich zelf afsluit en zich zelf accepteert zoals zij /hij is.

Tweede boek die ik adviseer en aanbeveel is het boek: Onze Cliënten, cliënten die bij ons zijn aangemeld. Zij geven de juiste informatie. Als we hun kunnen lezen, hun begrijpen of samen met hun proberen de vragen/klachten te begrijpen, zijn zij blij en gelukkig, maar wij ook.

Terug naar het overzicht Even Voorstellen