Emiel Maliepaard

Emiel Maliepaard

Wat houdt uw werk in (gerelateerd aan seksuologie)?
Op dit moment werk ik als wetenschappelijk onderzoeker bij Atria (Kenniscentrum Emancipatie en Vrouwengeschiedenis) waar ik onder andere in het kader van het programma Act4Respect (een programma samen met Rutgers, kenniscentrum seksualiteit) onderzoek doe naar gendernormen in relatie tot geweld tegen vrouwen en LHBTI+ personen en een bijdrage lever aan het doorontwikkelen van een aantal interventies op het gebied van seksueel, cyber en partnergeweld. Verder draag ik bij aan beleidsadvisering op deze thema’s.

Voordat ik in september 2018 begon bij Atria heb ik tussen 2015 en 2018 promotieonderzoek gedaan aan de Radboud Universiteit. Onderwerp was de seksuele identiteitsonderhandelingen van biseksuele jongeren (in Rotterdam en Amsterdam) waar de nadruk lag op het begrijpen en verklaren waarom (jong)volwassenen wel of niet hun seksuele identiteit uitten naar anderen toe, bijvoorbeeld op de werkvloer, binnen de familie, of binnen romantische relaties. Dit onderzoek, wat het eerste Nederlandse promotieonderzoek was dat zich volledig richtte op biseksuele personen heb ik verdedigd in augustus 2018. De meeste artikelen hiervan zijn gratis te downloaden of, gewoon, te lezen in mijn proefschrift.

Tijdens mijn promotieonderzoek heb ik ook nog een kwalitatief onderzoek gedaan voor Rutgers naar online dating ervaringen van mannen die (ook) op mannen vallen. Hierbij hebben we mannen geïnterviewd over online dating waarbij we vooral geïnteresseerd waren in bepaalde scripts van online dating apps: hoe hoort het eigenlijk? Welke stappen moeten genomen worden om daadwerkelijk af te spreken en te komen tot een (seks)date? En hoe verloopt de communicatie online en tijdens de offline ontmoetingen?

Verder heb ik in 2015 samen met Hanneke Felten voor Movisie en het Landelijk Netwerk Biseksualiteit een handreiking biseksualiteit geschreven. Hier wordt aan de hand van bestaand onderzoek basisinformatie over biseksualiteit beschreven (wat is het, hoe vaak komt het voor, etc.), veelvoorkomende problemen en tips hoe overheid, LHBT organisaties en gezondheidsprofessionals meer bi-inclusief kunnen zijn.

Ruim voor mijn promotieonderzoek ben ik geïnteresseerd geraakt in genderdiversiteit en seksuele diversiteit. Mijn masteronderzoek bijvoorbeeld richtte zich op ervaringen van homoseksuele mannen in niet-homoseksuele uitgaansgelegenheid in Brighton & Hove (VK). Mijn interesse voor dergelijke onderwerpen neemt alleen maar toe.

Naast het doen van onderzoek vind ik het ook belangrijk om kennis te dissemineren door het schrijven van wetenschappelijke artikelen en kennisdeling te faciliteren. Zo heb ik in 2016 de First European Bisexual Research Conference georganiseerd en de Third European Bisexual Conference. Op dit moment ben ik met een aantal collega’s uit Europa bezig om verdere Europese samenwerking en kennisuitwisseling te stimuleren van onderzoekers naar biseksualiteit.

In Nederland probeer ik samen met Jemma Middleton van Stichting Polyamorie Nederland een onderzoeksnetwerk op te richten van onderzoekers met interesse in polyamorie en (consensuele) non-monogamie.

Wat was uw mooiste ervaring op professioneel vlak?
Ik vind het altijd mooi om deelnemers aan onderzoeken te spreken over hun seksualiteit en een veilige omgeving te creëren voor hen zodat zij hun verhaal kunnen doen, wetende dat het niet openbaar wordt gemaakt. Even mooi is het organiseren van evenementen om zo samenwerking en kennisuitwisseling stimuleren en te faciliteren.

Wat is volgens u een onderbelicht onderwerp binnen het vak?
Een moeilijke vraag omdat seksuologie zo interdisciplinair is en ik vooral veel weet heb van, en participeer in, sociologische discussies over seksualiteit. Ik zie hier nog te weinig aandacht voor diversiteit, met name genderdiversiteit, seksuele diversiteit, en relationele diversiteit. Wellicht dat dit meer speelt in andere werkvelden binnen de seksuologie, ik laat me graag verrassen!

Heeft u een boekentip (gerelateerd aan seksuologie?)?
In 2018 was ik uitgenodigd voor een discussieavond in De Balie over Seks, met onder andere dr. Daphne van de Bongard (EUR), prof. dr. Ellen Laan (AMC) en dr. Cas Wouters (UvA). Het boek De Jeugd van Tegenwoordig (Uitgeverij Atheneum, €22,50) van Cas Wouters is een aanrader voor eenieder die meer inzicht wil krijgen in de seksuele ontwikkeling van jongeren sinds 1880. Dit boek bespreekt een grote verscheidenheid aan seksuologisch onderzoek (van de eerste seksuologische studies tot studies als Seks onder je 25ste), verkent verbanden tussen maatschappelijke ontwikkelingen en de seksuele ontwikkeling van jongeren, en sluit af met een uitermate interessante vergelijking tussen Nederland en de Verenigde Staten. Ik zie dit als een mooi naslagwerk en een goede introductie in de sociologische dimensies van de seksuologie. Met circa 350 pagina’s is het een dikke pil, maar gezien het zomerseizoen voor de deur staat een zinvolle tijdsbesteding.

Wat betreft Engelstalige literatuur, ik ben een enorme fan van de boeken en magazines van Meg John Barker. MJ Barker is een Britse psychotherapeut die op een toegankelijke en anti-autoritaire manier schrijft over gender, seksualiteit en relaties (bijv. het boek Rewriting the Rules).

Terug naar het overzicht Even Voorstellen