Karen Rosier-Brattinga

Karen Rosier-Brattinga

Wat houdt uw werk in (gerelateerd aan seksuologie)?
Sinds juni 2021 heb ik mijn eigen praktijk (Rosier Psychologie) in Leeuwarden, waar ik als GZ-psycholoog en Seksuoloog NVVS cliënten zie met alle voorkomende psychologische en seksuele problemen of vragen. Dit kan zowel individueel, met partner als in een groep zijn. Veel voorkomende seksuele problemen zijn pijn bij het vrijen, erectieproblemen, verminderde zin in seks en parafilieën. Ook zie ik vaak mensen die vragen hebben over genderidentiteit of een gender-transitie traject. Bijvoorbeeld omdat zij op de wachtlijst staan bij een genderkliniek en tijdens die wachttijd hulp nodig hebben. Of als zij nog niet duidelijk weten wat zij nodig hebben om prettig te kunnen leven met hun genderidentiteit, daar gaan wij dan samen naar op zoek. Ik geef ook lezingen en workshops aan (toekomstige) hulpverleners met de titel ‘Let’s talk about sex’, omdat ik gemerkt heb dat veel hulpverleners het moeilijk vinden om seksualiteit te bespreken. Ook heb ik vorig jaar een nascholing geschreven voor POH’s-GGZ over seksualiteit, bespreekbaar maken daarvan en wat je daarna nog kan doen. Sinds maart 2021 maak ik deel uit van de registratiecommissie van de NRVS, ik zie (samen met mijn collega’s) alle aanvragen voor (her)registratie van de Seksuologen NVVS SH voorbij komen. Ik werk regelmatig samen met gynaecologen, urologen en bekkenfysiotherapeuten, wat ik heel prettig vind. Middels het MDO Seksuologisch platform in Friesland spreken we elkaar ook regelmatig.

Wat was uw drijfveer om zich met seksuologie / seksualiteit bezig te houden?
Ik ben pas later psychologie gaan studeren en op mijn 40e gestart met werken in de hulpverlening. Het viel mij op dat seksualiteit wel ter sprake kwam in de negatieve zin: als er sprake was van seksueel geweld en er traumatherapie plaatsvond. Maar over de positieve aspecten, wat je kan doen om seks (weer) plezierig te maken, daar werd niet over gesproken. Ook tijdens de (GZ-)opleiding kwam dit niet of nauwelijks aan bod. Er werd wel benoemd dat het een taboe onderwerp is, maar dat was het dan. Best gek. Pas toen ik toen ik ging werken bij een bedrijf van een Seksuoloog NVVS (Irma van Steijn), kwam ik erachter dat elke psycholoog seksualiteit kan betrekken bij de behandeling, of er in ieder geval naar vraagt. Vanaf toen merkte ik dat cliënten vaak opgelucht zijn dat het (eindelijk) ter sprake komt en ben ik ook cliënten gaan zien die zich aanmeldden met seksuele problematiek.

Wat was uw mooiste ervaring op professioneel vlak?
Mijn mooiste ervaring, dat vind ik lastig, er zijn zoveel mooie ervaringen en momenten die cliënten delen met mij. Een recent voorbeeld was dat ik op straat een oud-cliënte van mij tegenkwam. Tijdens het intakegesprek een aantal jaren geleden nog met mannennaam en dito uiterlijk. En erg ongelukkig omdat zij zich zo graag zou willen uiten hoe zij zich voelde; vrouw. Al snel tijdens het traject bij mij startte zij de sociale transitie in sneltreinvaart, met hulp van de belangrijke mensen om haar heen. Haar begeleiden tijdens dit proces vond ik al heel mooi. En nu stond ze te glunderen omdat de behandeling in het UMCG was gestart en het heel goed ging. Zo’n intensief traject meemaken met iemand, dat blijft me lang bij.

Wat is volgens u een onderbelicht onderwerp binnen het vak?
Hoewel een seksuoloog specifieke kennis heeft en een opleiding heeft gevolgd gericht op seksuologie, kunnen andere hulpverleners (bijvoorbeeld psycholoog, psychiater, praktijkondersteuner) ook al heel veel navragen over seksualiteit en starten met bijvoorbeeld psycho-educatie. Ik vind het jammer dat mensen vaak bang zijn om te beginnen over seksualiteit, terwijl op veel andere vlakken heel erg de diepte wordt ingegaan. Ook wordt seksualiteit niet altijd expliciet vermeld als er medicatie (bijvoorbeeld antidepressivum) gebruikt wordt of gaat worden. Terwijl de mogelijke bijwerkingen op seksueel gebied een grote impact kunnen hebben of ervoor kunnen zorgen dat mensen stoppen met medicatiegebruik.

Wat is uw passie naast uw werk?
Vooral tijd doorbrengen met man en kinderen vind ik heerlijk. Ook vind ik lezen erg leuk, ook lezen van vakliteratuur, nieuwe kennis vergaren is prachtig. Daarnaast kan je me wakker maken voor een echt goede Engelse detective-serie. Binnenkort verhuizen we naar een huis met een zeer grote tuin (ook mijn praktijk), dus daar hoop ik een passie voor tuinieren te ontdekken.

Heeft u een boekentip (gerelateerd aan seksuologie?)?
Een boek dat ik regelmatig aanraad is het boek ‘Kom als jezelf’ van Emily Nagoski. Vooral de herkenning en de ‘ik ben normaal’ gedachte is zo helpend voor veel vrouwen (én mannen).

Terug naar het overzicht Even Voorstellen